U trendu

Borel: Palestinska država će možda morati da bude nametnuta Izraelu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je danas da jedino mirno rešenje za izraelsko-palestinski sukob uključuje stvaranje palestinske države.

Borel je nagovestio da će ono možda „morati da bude nametnuto spolja“, bez pristanka Izraela.

U govoru na Univerzitetu Valjadolid u Španiji, on je rekao da će se bez međunarodne intervencije „spirala nasilja nastaviti generaciju za generacijom“, objavili su španski mediji.

Uz to je ocenio da su strane „isuviše suprotstavljene da bi mogle da postignu sporazum autonomno“, te da će, ako su svi za takvo rešenje, „međunarodna zajednica morati da ga nametne“.

Izraelski mediji podsećaju da je portparol Stejt departmenta SAD Metju Miler rekao u četvrtak da nema načina da se reše dugoročni izraelski bezbednosni izazovi u regionu i kratkoročni izazovi obnove Gaze, bez osnivanja palestinske države.

Međunarodni pritisak ka rešenju sukoba, po modelu dve države, pojačan je posle napada Hamasa na jug Izraela i početka rata Izraela protiv te palestinske islamističke organizacije.

I dok neki u međunarodnoj zajednici veruju da nasilje samo ističe potrebu za mirovnim sporazumom, izraelski lideri tvrde da je napad pokazao ekstremnu opasnost od autonomnog palestinskog entiteta ublizini izraelskih populacionih centara.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je sinoć izjavio da je američkim zvaničnicima saopštio da se protivi svakoj palestinskoj državnosti koja ne garantuje bezbednost Izraelu, te da ta zemlja mora imati bezbednosnu kontrolu nad čitavom teritorijom zapadno od reke Jordan.

On se pohvalio da se usprotivio američkom pritisku i rekao da oni koji govore o eri posle Netanjahua, zapravo aludiraju na eru u kojoj bi palestinska država bila osnovana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar