U trendu

Bregu: Više saradnje presudno za rešavanje regionalnih tenzija

 Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Podgorici da regionalna saradnja donosi konkretne rezultate na terenu i da je više saradnje „presudno za rešavanje nedavnih zabrinjavajućih regionalnih tenzija“.

„Regionalna saradnja njeguje, konsoliduje, preobražava i nastavlja da donosi konkretne rezultate na terenu uprkos usponima i padovima. Ne treba se, međutim, uzimati zdravo za gotovo, a više umjesto manje saradnje je presudno za rješavanje nedavnih zabrinjavajućih regionalnih tenzija“, rekla je onda danas u Podgorici na godišnjem samitu šefova država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Regionalna saradnja, dodala je, koja je ostvarena kroz konkretna postignuća zajedno sa evropskim integracijama najbolji je i najvjerodostojniji put napred.

Šefovi država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) pohvalili su rad Saveta i potvrdili njegovu jedinstvenu ulogu postignuća u promociji regionalne saradnje, ukupnom razvoju regiona i napretku ka zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji, saopšteno je iz RCC.

Učesnici samita su se, između ostalog, složili oko ubrzavanja evropske integracije regiona, jačanja bezbednosti, unapređivanja ekonomske saradnje i povezanosti te promocije zelene tranzicije i održivog razvoja.

Samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi je godišnji skup koji se svake godine održava u okviru odlazećeg predsedavanja SEECP-om.

Predsedavanje Procesom je od Podgorice preuzelo Skoplje koje će SEECP-om predsedavati tokom predstojećih godinu dana nakon čega Tirana preuzima predsedavanje za period 2024-2025. godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar