Bregu: Zajedničko tržište Zapadnom Balkanu najsigurnije sredstvo za pristupanje EU

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas da je funkcionalno regionalno tržište „najsigurnije sredstvo“ za pristupanje Zapadnog Balkana tržištu Evropske unije.

„Buduća perspektiva Zapadnog Balkana je pristupanje jedinstvenom tržištu Evropske unije, a najsigurnije sredstvo da nas dovede do tog cilja je istinsko i u potpunosti funkcionalno zajedničko regionalno tržište neometano regionalnim sporovima. To će biti težak proces za obe strane“, rekla je Bregu danas u Skoplju gde učestvuje na skupu „Zapadni Balkan i EU“.

Ona je istakla da će se ove godine razvijati dva paralelna procesa – plan za pristupanje regiona jedinstvenom tržištu Evropske unije i započinjanje druge faze Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, navodi se u saopštenju RCC.

Nova faza za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta na kojoj je RCC već počeo da radi, podrazumijeva četiri slobode jedinstvenog tržišta EU i biće propraćena jasnim strateškim ciljevima usmerenim najviše na jačanje ljudskog kapitala u oblastima kao što su obrazovanje, inovacije, digitalizacija, mobilnost, migracije, odlazak kvalifikovane radne snage, ekonomsko osnaživanje žena i zelena agenda.

„Druga faza zajedničkog regionalnog tržišta će biti složenija jer se ekonomska struktura regiona menjala tokom i nakon pandemije. Veštine u regionu je potrebno modernizovati, povećati i osvežiti. Novi Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište koji trenutno pripremamo će dakle biti raznovrsniji, a bit će spreman za odobrenje lidera sa Zapadnog Balkana na narednom samitu Berlinskog procesa“, rekla je Bregu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.