U trendu

Britanski ministar: Hamasu predloženo 40-dnevno primirje

Palestinskom pokretu Hamas je predloženo primirje u Pojasu Gaze od 40 dana uz oslobađanje izraelskih talaca i palestinskih zatvorenika – rekao je danas u Rijadu britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron. 

„Vrlo velikodušna ponuda 40-dnevnog primirja, oslbađanje hijada palestinskih zatvorenika u zamenu za oslobađanje talaca“ data je palestinskom islamističkom pokretu – rekao je Kamerun na sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Saudijskoj Arabiji.

Danas se očekuje dolazak delegacije Hamasa u Egipat gde treba da odgovori na poslednju ponudu posrednika za primirje u Gazi uz oslobađanje talaca posle gotovo sedam meseci rata Izraela i Hamasa. 

„Nadam se da će Hamas prihvatiti taj sporazum. Iskreno sav pritisak sveta i sve oči treba da budu uprte u Hamas danas da mu kažu da prihvati taj sporazum“ – rekao je Kameron.

On je rekao da će tim predlogom doći do prekida borbi što „svi očajnički žele“.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken koji je takođe u Rijadu, takođe je rekao da je Hamasu data „izuzetno velikodušna“ ponuda Izraela i izrazio nadu da će je Hamas prihvatiti.

Egipat, Katar i SAD mesecima pregovaraju o sporazumu Izraela i Hamasa i odnedavno izgleda da se strane kreću ka prihvatanju prekida borbi.

Kameron se založio i za rešenja izareslkko-palestinskog problema formiranjem nezavisne države Palestine pored Izraela.

Kameron je rekao da palestinski narod treba da ima „političku budućnost“, a potrebno je i da se Izraelu osigura bezbednost, i da te dve stvari treba da idu zajedno.

„Odgovorni za napad 7. oktobra – vođe Hamasa, treba da napuste Gazu i treba rasformirati terorističku infrastrukturu u Gazi“ – rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.