U trendu

Britanski stručnjak o pripadnosti ostrva u Južnom kineskom moru

Britanski stručnjak za međunarodno pravo Entoni Karti izjavio je da „iz perspektive međunarodnog prava, Velika Britanija i Francuska zakonski afirmišu da ostrva u Južnom kineskom moru pripadaju Kini“, prenosi danas Kineska medijska grupa (CMG).

„Stav koji Kina zauzima po tom pitanju je racionalan“, rekao je Karti na nedavno održanom simpozijumu.

Karti je podsetio da je 2011. godine pravno mišljenje britanskog Ministarstva spoljnih poslova o ostrvima u Južnom kineskom moru privuklo pažnju.

„Tadašnji ministar spoljnih poslova Džejms Kalahan je u belešci u aktu naveo da ova ostrva pripadaju Kini i da nema potrebe da se o tome obaveste Kinezi“, dodao je. 

Od tog trenutka, vođen mišljenjem da je „to veoma neuobičajeno“, Karti je započeo istraživanja duža od decenije o istoriji i pitanju suvereniteta Južnog kineskog mora.

U svojoj novoj knjizi „Istorija i suverenitet Južnog kineskog mora“, Karti je sakupio deo istorijskih arhiva i podataka Velike Britanije, Francuske i SAD iz perioda od 1805 do 1975. godine, koji se odnose na ostrva u Južnom kinskom moru.

Istraživački nalazi u ovoj knjizi su veoma jasni. Stav Kine po pitanju spornog Južnog kineskog mora je racionalan. Ono što zaslužuje pažnju jeste to da je do ovog zaključka došao bez uvida u kineski istorijski arhiv, navodi CMG.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar