U trendu

Danas: Novinar nedeljnika Radar Vuk Cvijić laureat nagrade Stanislav Staša Marinković

 Novinar nedeljnika Radar Vuk Cvijić ovogodišnji je dobitnik nagrade „Stanislav Staša Marinković“, koju redakcija Danasa dodeljuje povodom 9. juna, dana lista.

Žiri je konstatovao da je Cvijić u prethodnom periodu pokazao visok profesionalizam i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu, kao i novinarsku hrabrost.

Tekstovima u Radaru i NIN-u Cvijić je u prethodnih godinu dana otkrio brojne činjenice u vezi sa događajima koje je vlast pokušavala da prikrije, naveo je Danas na svom sajtu.

To su, slučaj policajke Katarine Petrović iz Valjeva, papire vezane za veštačenje saobraćajne nesreće u kojoj je učestvovao Nikola Petrović, tajno praćenje inspektora Slobodana Sente Milenkovića, smrt osumnjičenog u policijskoj stanici u Boru…

Cvijićev novinarski rad je prepoznatljiv i odlikuju ga upravo ovakve priče, pa je zbog toga često meta pretnji a nedavno je i fizički napadnut, što je izavalo veliku solidarnost javnosti i kolega.

Žiri je ocenio da Cvijić svojim profesionalizmom, upornošću i pre svega skromnošću koja ga karakteriše, primer dobre novinarske prakse kakve je sve manje u srpskom medijskom prostoru.

U najužem izboru za nagradu bio je Filip Švarm, glavni i odgovornik urednik nedeljnika „Vreme“, za koga je žiri ocenio da je za 25 godina uredničkog staža u tom listu, a posebno poslednjih godinu dana, pokazao kako se na profesionalan način čuva nezavisna uređivačka politika i pored svih nedaća sa kojima se suočavaju redakcije štampanih izdanja.

Ukazano je da Švarm predstavlja jednog od dostojnih naslednika velikih urednika kakav je bio i Stanislav Staša Marinković.

U užem izboru  bila je i redakcija novosadskog portala 021, Ivana Milosavljević iz CINS-a koja je pohvaljena zbog istraživačkog teksta o kol-centru SNS-a.

Bila je i novinarska ekipa Televizije N1 u sastavu Maja Nikolić, Žaklina Tatalović i Mladen Savatović, za istraživački serijal „Mala Krsna – velika seoba“.

Ove godine žiri je radio u sastavu: Dragana Obradović (predstavnica prošlogodišnjih laureata, redakcije BIRN-a), Dragana Marinković (supruga Staše Marinkovića), Marko Šelić Marčelo, muzičar i kolumnista, Slobodan Georgiev, urednik Dnevnika TV Nova S, te predstavnici redakcije Danasa Ljiljana Bukvić, Aleksandar Roknić i Dragoljub Petrović (predsednik žirija).

Žiri je odluku doneo većinom glasova.

Nagrada će biti uručena na prigodnoj svečanosti povodom 27 godina od izlaska prvog broja lista Danas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.