U trendu

Danas se završava popis u Crnoj Gori, građani koji nisu popisani da se jave Monstatu

Direktor Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović izjavio je danas da je u Crnoj Gori popisano 627.340 osoba, 201.935 domaćinstava i 365.139 stanova.

On je pozvao medije da se suzdrže od interpretacija podataka, navodeći da će prvi preliminarni presek broja stanovnika po opštinama biti saopšten 25. januara.

Pejović je saopštio da se danas definitivno završava popis i pozvao građane koji nisu popisani da se prijave Monstatu kako bi i od njih u naredna dva dana bili prikupljeni podaci.

Vlada Crne Gore je krajem prošle sedmice produžila popis za još deset dana, do 28. decembra.

Popis je prethodna Vlada premijera Dritana Abazovića bila zakazala za 1. novembar, a opozicija najavila bojkot. Nova Vlada premijera Milojka Spajića ga je prvobitno odložila za 30. novembar i dodatno na zahtev opozicije za 3. decembar.

Dogovorom vlasti i opozicije proširene su popisne komisije, ponovljeni javni pozivi za popisivače, utvrđeno je formiranje komisije za praćenje izrade softvera da bi građani mogli da provere popisne podatke, utvrđena je kontrola unosa podataka i zabranjeno je „vođenje identitetskih kampanja“ uoči popisa.

Skupština je formirala odbor za praćenje primene Sporazuma o popisu, koji čini po sedam članova vlasti i opozicije, i predsednik Crne Gore je proglasio izmene Zakona o popisu.

Popis stanovništva u Crnoj Gori trebalo je da bude održan 2021. godine, kada je odložen zbog korona virusa, dok ga 2022. nije bilo, kako je obrazloženo, iz tehničkih razloga.

Iako popis služi prikupljanju statističkih podataka koji treba da pomognu pri utvrđivanju javnih politika, on je u Crnoj Gori političko pitanje u čijem fokusu je nacionalno i versko izjašnjavanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar