Demokratija pozdravljena kao zajednička vrednost za čovečanstvo na međunarodnom forumu u Pekingu

Treći Međunarodni forum o demokratiji pod nazivom „Zajedničke ljudske vrednosti“ okupio je u Pekingu više od 200 gostiju iz raznih delova sveta koji su učestvovali u opsežnim diskusijama o tome kako ostvariti demokratiju u modernom i digitalnom dobu.

Na skupu koji je počeo 20. marta učesnici, među kojima i poznati naučnici i visoki zvaničnici pozdravili su demokratiju kao zajedničku vrednost za čovečanstvo i razgovarali o njenim raznovrsnim oblicima i ulozi koju igra u unapređivanju globalnog upravljanja, prenela je Kineska medijska grupa (CMG).

Govornici na forumu rekli su da ne postoji jednolični model demokratije i da treba poštovati raznovrsne pristupe demokratiji.

„Kina praktikuje sveobuhvatnu narodnu demokratiju, koja integriše demokratske izbore zasnovane na zakonu, konsultacija, donošenje odluka, upravljanja i nadzora kroz niz zakona i institucionalnih aranžmana“, rečeno je.

Održavši glavni govor na Forumu, Ong Tee Keat, bivši potpredsednik Donjeg doma malezijskog parlamenta, pohvalno je govorio o kineskoj demokratiji.

„Kina podržava raznolikost demokratske prakse i vidi razliku između dostizanja težnji ljudi i nivoa društvenog razvoja koji je sposoban da ga podrži“, rekao je.

Vang Šaoguang, profesor emeritus na Kineskom univerzitetu u Hongkongu, naglasio je da se predstavnici drže principa od naroda za narod, misleći na kinesku filozofiju upravljanja koja je usredsređena na ljude.

Neki od glavnih govornika na forumu održanom 20. marta upozorili su na opasnost nametanja specifičnog modela demokratije drugim zemljama i mane demokratije zapadnog stila.

Bivši italijanski premijer Masimo Dalema rekao je da su zapadnjaci ponosni na svoju demokratiju s obzirom da je njihova demokratija osvojena kroz borbu protiv fašizma i nacizma sa visokom cenom žrtvovanja tokom Drugog svetskog rata.

„Međutim, taj legitimni ponos ne bi trebalo da nas spreči da vidimo da naš model, upravo zato što je rezultat dugog i neobičnog istorijskog procesa, ne može da se izvozi i nameće u drugim delovima sveta“, upozorio je on, navodeći to iskustvo u Avganistanu, Iraku i na Bliskom istoku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.