U trendu

Đilas za BETU: Prioriteti nove vlade će biti domaća privreda, zdravstvo, prosveta i vraćanje penzija

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas da će nova vlada koju će formirati lista „Srbija protiv nasilja“ vratiti sav novac koji je vlast Srpske napredne stranke (SNS) i Aleksandra Vučića ukrala penzionerima 2014. godine.

Đilas je u intervjuu agenciji Beta kazao da će otete penzije biti vraćene i naslednicima preminulih penzionera.

„Vučić je kao predsednik vlade Srbije 2014. godine umanjio penzije i prekršio prava penzionera. Nova vlada će vratiti sav novac koji su SNS i Vučić oteli penzionerima, kao i naslednicima onih koji su nažalost preminuli. Onako kako je posle 5. oktobra 2000. godine vraćena stara štednja, tako će i sada biti vraćen deo penzija koje je oduzela vlast“, istakao je Đilas.

Naveo je da na sajtu ssp.rs postoji kalkulator u koji penzioneri treba da ukucaju iznos poslednje penzije isplaćene pre smanjenja 2014. godine i saznaće iznos koji će im biti vraćen.

„Ako je neko imao penziju 38.000 biće mu vraćeno 140.156 dinara, onome ko je imao 50.000 biće vraćeno 282.353 dinara i tako dalje i tako dalje“, kazao je predsednik SSP-a.

Na pitanje Bete kako će biti obezbeđen novac za vraćanje umanjenog dela penzija, Đilas je kazao da država novca ima, „ali se on troši na besmislene projekte plus veći deo nestaje zbog korupcije“.

Rekao je da će se nova vlast obračunati s kriminalom i korupcijom u državnom sektoru.

„Korupcija u državnom sektoru se meri milijardama evra. Gotovo da ne postoji nijedan državni posao za koji predstavnici vlasti ne uzmu za sebe 60-80 odsto od ukupne vrednosti. Saseći ćemo korupciju i u budžetu obezbediti dovoljno novca i za penzije i za povećanje plata u svim oblastima“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ekonomska situacija u zemlji je toliko loša da se Srbija nalazi na granici propasti.

„Stvarni dug Srbije se meri desetinama milijardi evra, a samo Kini ćemo dugovati 17 milijardi evra. Plate su među najnižim u Evropi, a rast cena je dvostruko veći nego u Evropskoj uniji (EU). Kako se zaista živi najbolje pokazuje podatak da je 2012. godine u EU otišlo 25.000 ljudi, a 2022. njih čak 70.000“, naveo je Đilas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar