U trendu

Dveri: Rešavanje problema prognanih Srba važnije od dobrih odnosa sa Hrvatskom

Potpredsednik Dveri Borko Puškić pozvao je danas vlast u Srbiji da hitno pristupi rešavanju problema prognanih u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji Oluja a ne da ih „gura pod tepih“ u ime dobrosusedskih i srdačnih odnosa sa Hrvatskom.

„Hrvatska konstantno, i dalje, onemogućava povratak prognanih Srba. Takođe, Hrvatska Srbima uskraćuje stanarska prava, osporava im prava iz radnih odnosa, a jedan od naplastičnijih primera je to da Srbima nije isplaćivala penzije u proseku po pet godina“, naveo je Puškić u saopštenju i dodao da vlasti moraju konkretno da se posvete sprovođenju Bečkog i Erdutskog sporazuma.

Puškić je dodao da zločini počinjeni tokom Oluje, kao i svi drugi zločini na teritoriji bivših jugoslovenskih republika, moraju biti istraženi do kraja, odgovorni kažnjeni, a žrtve obeštećene.

„Činjenica je da Hrvatska nije završila ekshumaciju i identifikaciju stradalih Srba ni posle 28 godina“, naveo je on.

Funkcioner Dveri je dodao da Hrvatska u 21. veku kao državni praznik obeležava etničko čišćenje.

„Negiranje zločina je njegovo ponavljanje, a proslava zločina je poništavanje svega ljudskog i civilizacijskog u jednom društvu. Država koja je svoje građane druge nacionalnosti proterala sa svoje teritorije, ubijala civile, starce, žene i decu ne može taj zločinački akt proglašavati nikakvim ratnim ciljevima, jer se takvi zločini, u civilizovanom svetu, ne mogu ničim opravdati“, dodao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar