U trendu

Dveri: Uputiti protestnu notu Francuskoj zbog izmeštanja spomenika srpskim vojnicima u Prištini

Pokret Dveri zatražio je danas od državnih organa Srbije da upute protestnu notu ambasadi Francuske u Beogradu zbog „vandalizacije“ spomenika srpskim vojnicima na pravoslavnom groblju u Prištini.

Dveri su u saopštenju ocenile da izmeštanje spomenika, na inicijativu ambasade Francuske u Prištini, predstavlja „varvarski gest neprijateljstva prema državi Srbiji“.

„Stojeći na kostima srpskih ratnika, ovog puta uz prisustvo separatističkih ‘kosovskih bezbednosnih snaga’, takozvani ambasador Oliver Gero se drznuo da oskrnavi sećanje na žrtvu od više od 1,2 miliona Srba koji su položili svoje živote kao saveznici Francuske i ugradili ih u temelje stvaranja nove Evrope i time pridružio šiptarskim vandalima koji već decenijama oskrnavljuju srpske grobove na tom istom ‘mestu sećanja“, navele su Dveri.

Ocenili su da „od ciničnog akta neprijateljstva Olivera Geroa još više zabrinjava ćutanje vlasti na ovaj neprijateljski akt“.

„Zahtevamo momentalni povratak u pređašnje stanje našeg nadgrobnog spomenika nad posmrtnim ostacima naših palih ratnika 1912-1918 na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini“, navele su Dveri.

Francuska ambasada u Prištini ranije je saopštila da je premestila kamenu spomen-ploču postavljenu u znak sećanja na srpske vojnike koji su poginuli u Prvom svetskom ratu i Balkanskim ratovima na groblju u Prištini, nakon što je memorijal izazvao kontroverzu u kosovskim medijima.

Spomen-obeležje sa natpisom „Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912-18“ pomereno je nekoliko metara od prvobitne lokacije unutar pravoslavnog groblja.

Kako su preneli lokalni mediji, izmeštanje spomen-obeležja primećeno je u subotu tokom zajedničkog obeležavanja Dana primirja od strane francuske i nemačke ambasade u Prištini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar