U trendu

EK osniva Kancelariju za veštačku inteligenciju

Evropska Komisija (EK) saopštila je danas da osniva Kancelariju za veštačku inteligenciju (AI) kako bi ojačala liderstvo EU u bezbednoj i pouzdanoj upotrebi te nove tehnologije.

„Kancelarija za veštačku inteligenciju ima za cilj da omogući budući razvoj, primenu i upotrebu veštačke inteligencije na način koji podstiče društvene i ekonomske koristi i inovacije, uz istovremeno ublažavanje rizika“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu EK.

Kancelarija će igrati ključnu ulogu u primeni Zakona o veštačkoj inteligenciji, posebno u vezi sa modelima veštačke inteligencije opšte namene, ali će raditi i na „podsticanju istraživanja i inovacija u verodostojnoj veštačkoj inteligenciji i pozicioniranju EU kao lidera u međunarodnim diskusijama“.

Potpredsednica Fit Evrope (FIT Europe), konzorcijuma od osam partnera iz četiri evropske zemlje za prilagođavanje digitalnom dobu, Margaret Vestager (Margrethe Vestager) kazala je da će Kancelarija pomoći osiguravanju koherentne primene Zakona o veštačkoj inteligenciji.

„Zajedno sa programerima i naučnom zajednicom, kancelarija će proceniti i testirati veštačku inteligenciju opšte namene kako bi osigurala da AI služi nama kao ljudima i da podržava naše evropske vrednosti“, kazala je ona.

Evropski komesar Tijeri Breton (Thierry Breton) izjavio je da će sa novom kancelarijom za veštačku inteligenciju i njenih 140 talentovanih radnika Komisija imati neophodnu ekspertizu da podstakne primenu Zakona o veštačkoj inteligenciji.

„Kancelarija će ojačati Evropu kao globalnog kreatora standarda u AI. Kancelarija će negovati evropski ekosistem veštačke inteligencije koji je inovativan, konkurentan i koji poštuje pravila i vrednosti EU“, kazao je on.

Organizacione promene stupiće na snagu 16. juna. Prvi sastanak AI odbora trebalo bi da se održi do kraja juna.

U aprilu 2021. godine, EK je predložila Zakon o veštačkoj inteligenciji EU i novi koordinisani plan sa državama članicama, kako bi se garantovala bezbednost i osnovna prava ljudi i preduzeća, uz jačanje investicionih inovacija širom zemalja EU.

Evropski parlament je 14. juna 2023. godine izglasao svoju pregovaračku poziciju o Zakonu o veštačkoj inteligenciji (AI), a u decembru ga privremeno usaglasio, te se od tada smatra prvim sveobuhvatnim zakonom na svetu o veštačkoj inteligenciji.

Zakon o veštačkoj inteligenciji trebalo bi da stupi na snagu do kraja jula 2024. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.