Aerodromi CG gube 14,1 miliona eur zbog sporova sa radnicima

PODGORICA – Aerodromi Crne Gore izgubiće najmanje 14,1 miliona evra na sporove sa svojim radnicima zbog pogrešno obračunatih zarada za period od avgusta 2008. do decembra 2018. godine, navedeno je u revizorskom izveštaju kompanije za 2019. godinu.

Kako se navodi u tom izveštaju koji je, kako javljaju „Vijesti“, dostavljen nadležnim instutucijama tek prošle sedmice, gubici mogu biti i veći jer još nisu okončani sudski sporovi sa 239 radnika.

Sada će retroaktivno profit Aerodroma biti smanjen za pomenuti iznos, što će naneti ogromnu štetu kompaniji, a posredno i javnim finansijama zbog gubitka dividendi, navode „Vijesti“.

Ostaje nejasno kako je moguće da su zarade i ostale naknade zaposlenima na Aerodromima nezakonito obračunavane deset godina, a to je primećeno tek 2019. kada je vlada pokrenula postupak davanja aerodroma pod koncesiju inostranim partnerima, dodaje podgorički list.

U revizorskom izveštaju se, pored ostalog, navodi da su Aerodromi dobili i donaciju od Vlade Italije u vrednosti od 281.000 evra za idejni projekat modernizacije aerodroma u Tivtu, sa planiranim finansiranjem od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Aerodromi su se obavezali da će u slučaju da se ugovor o kreditiranju sa EBRD ne zaključi, vratiti ovu donaciju uvećanu za naknade i troškove, pa se u revizorskom izvještaju navodi da će ukupna šteta zbog nerealizovanog ugovora i vraćanja donacije iznositi 401.000 evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.