Agencija odobrila poskupljenje struje

Savet Agencije za energetiku dao je dao saglasnost da struja za domaćinstva i male kupaca koji imaju pravo da električnu energiju nabavljaju po regulisanim cenama poskupi od 1. avgusta.

“Cene električne energije za domaćinstva se povećavaju u proseku za 4,4 odsto, a prosečno povećanje cena za sve kupce sa pravom na regulisanu cenu je 4,5 odsto, bez troškova akcize”, navodi se u saopštenju tog regulatornog tela.

Skupština Srbije usvojila je 24. juna većinom glasova izmene i dopune Zakona o akcizama, kojima se uvodi akciza na struju od 7,5 odsto od 1. avgusta, tako da će ukupno povećanje cene eletrićne energije za domaćinstva biti 12 odsto, bez poreza na dodatu vrednost. 

Kako se napominje, snabdevači su dužni da o povećanju cene struje kupce obaveste 30 dana unapred.

Povećanje cene struje koje je odobrila Agencija za energetiku, navodi se, rezultat su priznate više nabavne cene električne energije za 10,2 odsto i smanjenih internih troškova Privrednog društva “EPS snabdevanje” zbog smanjenja broja kupaca koji imaju pravo na regulisane cene.

Agencija za energetiku ističe da je priznata nabavna, odnosno velikoprodajna cena od 3,23 dinara za kilovat-čas (kWh) još uvek niža od tržišne cene. Zakonom je utvrđeno da velikoprodajna cena, uključujući cenu proizvodnje električne energije, nije regulisana, pa se određuje na osnovu kretanja na tržištu.

Cene korišćenja distributivne i prenosne mreže, nisu menjane, već će se i dalje primenjivati cene utvrđene 2013. godine.

(Beta)

Ostavite komentar