U trendu

Agronom Marija Kolundžija: Zdrava biljka nije uvek bezbedna hrana

BEOGRAD – Mora se odvojiti zdravlje biljaka od bezbednosti hrane, izjavila je danas agronom Marija Kolundžija u razgovoru za Tanjug TV o tome kako usevi reaguju na vremenske promene i kako ih zaštititi.

„Proizvođači moraju da se prilagode temperaturama, jer na to ne možemo da utičemo, ali možemo da pratimo patogene i štetočine i donosimo mere suzbijanja sa aktivnim materijama koje su dozvoljene da ne bi uticale na bezbednost hrane“, kazala je Kolundžija.

Kako su temperature u januaru bile iznad proseka, a februar nam je doneo sunčano vreme, Kolundžija je objasnila kako meterološki blaga zima utiče na bioritam biljaka.

„Mirovanje zavisi od spoljnih temperatura, a povećana spoljna temperatura dovodi do toga da se biljke bude“, kazala je Kolundžija i dodala da će se tek videti kako će se to odraziti na rod.

„Svaka voćna vrsta ima vreme mirovanja čija dužina zavisi od vrste, biološko mirovanje ne zavisi do spoljne temperature, ali ekološko mirovanje da, i biljke će reagovati ranije“, objasnila je ona.

Kolundžija navodi kako je promena zima poslednjih godina dovela do toga da se u voćarstvu ljudi okreću mediteranskim vrstama koje vole blaže zime.

„Za nas to nije dobro jer u planinskim predelima dolazi do vraćanja zime u martu, kada se temperatura u toku noći spusti na minus koji za par noći može da odnese rod za celu godinu“, objasnila je Koludžija.

Što se tiče trenutne situacije, ona kaže da su se biljke probudile, preko dana primaju vodu u međućelijske prostore koja zajedno sa niskom temperaturom noću može dovesti do smrzavanja.

„Nemamo rizik od smrzavanja još uvek sem za rane faze kajsija, što se dešava već godinama unazad na lokalitetima iznad 150 metara nadmorske visine“, kaže Kolundžija.

Dodala je da štetočina, biljnih bolesti i insekata ima više, prvenstveno stenica i tzv. smrdibuba, na koje blage zime deluju povoljno, ali je objasnila kako krečenje stabala malo deluje na sprečavanje štetočina i smrzavanje.

„Biljke i životinje se uvek prilagode, a mi moramo kroz dohranu i agrotehnične mere da pomognemo biljkama u ovom periodu koji je za njih stresan“, zaključila je Kolundžija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.