najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Akcije na svetskim berzama i danas u porastu

Akcije na svetskim berzama danas su zabeležile značajan rast, a porasla je i vrednost britanske funte, pošto je donekle ublažena zabrinutost zbog nesigurnosti posle referenduma o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanski indeks FTSE 100 u porastu je 2 odsto, nemački Daks je zabeležio rast od 1,6 odsto, a francuski KAK 40 je skočio za 2,1 odsto.

Investitori izgledaju manje nervozni zbog odluke Britanaca da napuste EU, ohrabreni solidnim podacima o američkoj ekonomiji i tržištu nekretnina. Analitičari, ipak, upozoravaju da tržišna nestalnost može da se vrati u svakom trenutku i da je prerano govoriti o potpunom povratku investitora.

Rast je zabeležen i na azijskim berzama. Japanski indeks Nikei 225 je porastao za 1,6 odsto, a južnokorejski Kospi za jedan odsto. Hongkongški indeks Hang Seng porastao je za 1,3 odsto, a australijski S&P/ASX 200 za 0,8 odsto.

Vrednost funte je i danas porasla, za 0,4 odsto na 1,34 dolara, ali je i dalje blizu najnižeg nivoa od 1985. godine na koji je pala posle referenduma.

Cena referentne američke nafte porasla je za 65 centi na 48,5 dolara po barelu, dok je cena nafte Brent u Londonu porasla za 58 centi na 49,84 dolara po barelu.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike