U trendu

Ambasador Norveške i Đedović i o interesovanju norveških kompanija za investicije u OIE u Srbiji

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović i ambasador Norveške Jern Eugen Jelstad razgovarali su danas o saradnji dve zemlje u oblasti energetike, sa naglaskom na razvoj obnovljivih izvora energijem, saopštilo je resorno ministarstvo.

Jelstad je naglasio spremnost norveške strane da prenese Srbiji iskustva u razvoju energetskog sektora i energetskoj tranziciji, te dodao da postoji značajno interesovanje norveških kompanija za potencijalne investicije u Srbiji, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE).

Ambasador je potvrdio nameru Norveške da kroz bespovratna sredstva pomogne Ministarstvu rudarstva i energetike i u vladi Srbije u privlačenju lokalnih eksperata koji bi radili na energetskoj traniziciji i realizaciji reformi energetskog sektora, navodi se u saopštenju.

Đedović je kazala da je Srbija „trenutno u ključnoj fazi kad je reč o postavljanju dugoročnih ciljeva za povećanje učešća OIE u energetskom miksu“, ali i u momentu kad, kako je ukazala, pravi prve i važne korake u reformisanju energetskih kompanija, koje treba da budu „motor“ čitave privrede.

„Iskustvo Norveške je značajno u sprovođenju naših ambicija, da unapredimo upravljanje državnim kompanijama i da povećamo energetsku nezavisnost korišćenjem sopstvenih energetskih resursa” rekla je Đedović.

Istakla je da očekuje da uskoro u parlamentu Srbije budu usvojene i izmene Zakona o korišćenju OIE, koji su osnov za sprovođenje aukcija za tržišne premije za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

„Investitori koji su prepoznali potencijale Srbije u oblasti OIE ovim unapređenjem regulative treba da dobiju stabilan i predvidljiv okvir za ulaganja, a da istovremeno sačuvamo stabilnost našeg elektroenergetskog sistema pri integraciji novih kapaciteta iz OIE“, navela je ministarka.

Na sastanku je bilo reči i o predstojećem norveško-srpskom poslovnom forumu, u ponedeljak 24. aprila i koji će okupiti značajan broj norveških investitora, od kojih su mnogi iz energetskog sektora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.