U trendu

Američke muke s litijumom: Sudija potvrđuje strože tumačenje saveznog zakona o rudarstvu

Još jedan sudija usvojio je strože tumačenje američkog Apelacionog suda o vek i po starom Zakonu o rudarstvu, izneto u novoj presudi kojom se blokira rudnik metala u Nevadi.

Presuda bi mogla imati posledice za ogroman rudnik litijuma u ​​blizini granice Nevada-Oregon i za druge buduće rudnike na javnom zemljištu širom američkog Zapada.

Američki okružni sudija Lari Hiks u Rinu je ukinuo odobrenje američkog Biroa SAD za upravljanje zemljištem (U.S. Bureau of Land Management, BLM) za planirani rudnik molibdena Jurika Moli istočno od Rina u slučaju koji traje još od 2013. godine.

Hiks se pozvao na sudsku odluku u prošlogodišnjem slučaju u Arizoni koja je promenila dugogodišnji stav vlade da Zakon o rudarstvu iz 1872. daje ista prava za rudarstvo i na susedno zemljište radi odlaganja jalovine i drugog otpada.

Ta presuda blokirala je izgradnju rudnika bakra na osnovu zaključka da se ta prava ne primenjuju automatski na susedno javno šumsko zemljište gde je kompanija planirala da odloži otpadnu stenu.

Američka sudija Miranda Du u Rino se pozvala na istu presudu u zaključivanju prošlog meseca da je BLM postupila nezakonito kada je odobrila rudnik „Thacker Pass“ kompanije „Lithium Americas“ u blizini granice Nevada-Oregon.

Ali za razliku od Hiksa ili apelacionog suda, Du nije poništila odobrenje BLM za taj projekat, već je tražila novu proceduru te uprave za izdavanje dozvole.

U međuvremenu, radovi za pripremu rudnika su u toku.

Ekolozi su uložili žalbu na odluku sudije Du o rudniku litijuma sudu u San Francisku, koji bi trebalo da sasluša argumente u junu.

Litijum se koristi u proizvodnji baterija za električna vozila što je ključni deo programa „čiste energije“ predsednika Džozefa Bajdena da ubrza prelazak s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije.

Kao i drugi rudnici decenijama, „Eureka Moli LLC“ (EML) je tvrdila da nema nameru da trajno zauzme susedna zemljišta jer će se rudarstvo na planini Houp završiti za 40 godina.

Ali Hiks je rekao da iako će dozvola EML-u da koristi susedno zemljište isteći kada projekat bude završen, otpadna stena će ostati. Dakle, zauzimanje će biti trajno.

Ekolozi kažu da je Hiksova presuda dobra za njihovu žalbu na „Thacker Pass“, a planiraju i akciju protiv drugih rudnika molibdena i litijuma.

„Lithium Americas“ i drugi lideri te delatnosti insistiraju na tome da zaštitnici prirode preuveličavaju potencijalni pravni domet, a Mark Kompton, izvršni direktor Američkog udruženja za istraživanje i rudarstvo, se slože i rekao je da su „činjenice jedinstvene za svaki slučaj“.

Međutim, Džon Hader, izvršni direktor organizacije „Great Basin Resource Watch“ sa sedištem u Rinu, rekao je da „sudije kažu da ovde postoje nezakonite radnje“, a da kompanije ipak „mogu da nastave s nezakonitom radnjom. To nema smisla“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.