Antić: Energetski sistem stabilan, neće biti restrikcija

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je da je ukupna elektroenergetska situacija u Srbiji apsolutno stabilna i poručio da neće biti nikakvih restrikcija.

Antić je, tokom obilaska beogradskih elektrana, izjavio da se proizvodnja električne energije odvija po maksimalnim planovima.

Foto: Beta

Foto: Beta

„Apsolutno za restrikcijama ne postoji bilo kakva potreba. Naša proizvodnja se realizuje po planovima i svi naši bilansi su tako postavljeni da restrikcije nisu deo nijednog scenarija u ovom ili bilo kom trenutku u okviru elektroprivrede i naših energetskih kompanija“, naglasio je Antić.

Prema njegovim rečima, juče i danas je realizovana proizvodnja u termosektoru „preko 92 miliona kilovat sati struje, što su istorijski maksimumi“.

„Ukupna jučerašnja proizvodnja je bila 108 miliona, potrošnja 106 i očekujemo da ćemo slične podatke imati i za današnji dan“, kazao je ministar.

Snabdevanje gasom se odvija potpuno normalno i sve toplane u Srbiji rade u punom kapacitetu, rekao je Antić.

On je istakao da je stanje u distributivnoj mreži apsolutno stabilno i trenutno na celoj teritoriji Srbije imamo ispod 0,01 odsto kvarova, što znači da je to samo nekoliko stotina odnosno ispod 300 potrošača koji trenutno imaju neki poremećaj u snabdevanju električnom energijom.

„Imamo 150 dežurnih ekipa u okviru Elektroprivrede Srbije, koje su apsolutno spremne da u svakom trenutku reaguju i u nakraćem vremenu otklanjaju kvarove bez obzira na loše stanje na putevima i činjenicu da po tom pitanju postoji dosta problema“, rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, slično je i sa Elektromrežama Srbije pošto su svi njihovi kapaciteti maksimalno podignuti, a pripravnost apsolutna.

„Želim da pohvalim sve zaposlene u EPS – u i EMS-u, jer u ovom teškom danu su pokazali izuzetnu spremnost da brzo reaguju i da u najkraćem vremenu otklanjaju sve kvarove.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je rekao da su Beogradske elektrane izvršile dobar remont i da je Grad Beograd u 2015. uložio rekordnu sumu novca i sada se vidi da sistem dobro funkcioniše.

„Videli smo da nema iskakanja iz sistema i da je stabilno snabdevanje toplotnom energijom na teritoriji celog Beograda, a broj reklamacija je ispod standardnog za ovo doba“, kazao je Nikodijević.

On je naveo da je od četvrtka uveče uveden 24-časovni režim grejanja kada su temeprature pale ispod nule i istakao da će tako biti sve dok temeprature u Beogradu budu niske.

Nikodijević kaže da će, prema vremenskoj prognozi, u nekim delovima grada biti ispod 10 stepeni i poručio da su Beogradske elektrane apsolutno spremne.

On je rekao da ima dovoljno energenata i da obavljen remont svih postrojenja.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević je rekao da Beograđani ne moraju da brinu i da će stanovi ostati topli.

„Trenutno trošimo tri miliona i 100 kubnih metara gasa, za struju je predviđeno tri miliona i 300, 1.900 megavata smo proizvodili danas, sutra ćemo 2.100 megavata proizvoditi i iz toplana će izlaziti temeperatura od 97 celzijusa, što se nije desilo u prethodnih 20 godina“, naglasio je Petronijević.

On je kazao u tom periodu nije bilo ovakvo nevreme – niske temeprature u kombinaciji sa snegom i olujnim vetrom.

Direktor Beogradskih elektrana Goran Aleksić je rekao da su svi sistemi u punom pogonu i da svi toplotni sistemi rade dodajući da je potrošnja energenata uobičajena za ovakve vremenske uslove.

„Učinićemo sve napore, jer su svi zaposleni angažovani u punom kapacitetu, da očuvamo energetski sistem i da pomognemo da Beograđanima bude toplo, a da naš energetski sistem može da iznese ove teške vremenske uslove“, poručio je on.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar