U trendu

Antić: Kinezi u Bor 1,46 milijardi dolara, 63 odsto vlasništva

BEOGRAD – Kineska kompanija „Zijin Mining Group“, koja je danas izabrana za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“, uložiće 1,46 milijardi dolara u RTB, rekao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.
Antić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da kompanija „Zijin Mining Group“ ima obavezu investiranja 350 miliona dolara za dokapitalizaciju, a da će kineskoj kompaniji pripasti 63 odsto vlasništva u „Boru“.
Kineska kompanija se obavezala, rekao je Antić da sačuva 5.000 radnih mesta i investira 200 miliona dolara za rešavanje istorijskih dugova, čije je pokrivanje predviđeno UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije).
Antić kaže da se očekuje da će ugovor biti potpisan u drugoj polovini septembra i da bi od početka naredne godine kineski partner mogao da preuzmu RTB „Bor“.
Kompanija „Zijin“ jedan je od najvećih kineskih proizvodača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude.
Naveo je i da je investicijama Zijina predviđeno da 320 miliona dolara bude uloženo u rudnik Cerovo i njegovo otvaranje.

Naveo je da Zijin ima i ambiciozan plan što se tiče Topionice koja ima kapacitet proizvodnje 80.000 tona, a koja trenutno proizvodi oko 43.000 tona.

Plan kineskog srateškog parnera je, dodaje, da za tri godine radi punim kapacitetom od 80.000 tona, a nakon šest godina poslovanja da proizvodi između 120.000 i 150.000 tona.

Antić je rekao da je tenderom predviđeno da obaveza rešavanja zagađenja bude ostavljena strateškom partneru RTB „Bor“, a Zijing se obavezao da će u ekologiju i rešavanje istorijskih ekoloških problema uložiti 136 miliona dolara.
Ministar Antić kaže da su Zijin i ruski Ju gold ispunili uslove za izbor strateškog partnera, a da je komisija ocenila da je pobednik kineska komapanija Zijing.

Ruski Ju gold je investicionim planom ponudio ulaganje od 836 miliona dolara, kao i da će obaveze predviđene UPPR vratiti u roku od osam godina, a ta kompanija je tražila 65 odsto vlasništva.

Antić je podvukao da je između te dve ponude situacija jasna i da se komisija odlučila svakako za bolju ponudu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.