U trendu

Argentina uvodi nove mere u cilju obuzdavanja ekonomske krize

Predsednik Argentine Maurisio Makri objavio je danas uvodjenje novih poreza za izvoznike i ukidanje nekoliko ministarstava, u nastojanju da obuzda ekonomska previranja usled kojih je argentinski pezos dostigao rekordno nisku vrednost.

Makri je u televizijskom obraćanju rekao da će naložiti veću raspodelu ekonomske pomoći i poboljšati prehrambene planove za siromašne Argentince pogodjene skokom inflacije od oko 30 odsto ove godine.

Kriza valute u Argentini intenzivirana je prethodnih nedelja, zbog čega je vlada bila primorana da zatraži prevremenu realizaciju kredita od Medjunarnog monetarnog fonda, u okviru ranije odobrenog aranžmana od 50 milijardi dolara pomoći.

Makri, protržišni konzervativac koji je postao predsednik 2015. godine, obećao je da će saseći fiskalni deficit, smanjiti siromaštvo i obuzdati inflaciju, ali se suočio s brojnim ekonomskim problemima.

Najnovije poteze povukao je u želji da smanji oscilacije na tržištima i obnovi poverenje Argentinaca čija kupovna moć nastavlja da opada.

Jedan američki dolar vredeo je u petak 37,4 pezosa, da bi dva sata posle Makrijevog današnjeg obraćanja izgubio dodatnih četiri odsto vrednosti u odnosu na dolar.

Makri je rekao da je uvodjenje novih poreza „veoma loše“, ali neophodno zbog „vanredne“ situacije i dodao da će od izvoznika tražiti veći doprinos pošto su imali koristi od pada vrednosti pezosa.

Argentina je najveći svetski izvoznik soje, a poljoprivreda je glavni pokretač njene ekonomije.

Makri je kazao i da će broj ministarstava biti gotovo prepolovljen, ne navodeći detalje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.