U trendu

Bajatović: Gas još neće poskupeti

Gas za domaćinstva i male potrošače u Srbiji za sada neće poskupeti , a nove cene ne treba da očekuju ni veliki potrošači koji ovaj energent kupuju od „Srbijagasa“ po komercijalnim ugovorima i na slobodnom tržištu, rekao je za „Politiku“ generalni direktor te kompanije Dušan Bajatović.

„Eventualna promena cene odnosila bi se na potrošače iz javnog snabdevanja, odnosno na domaćinstva i na male potrošače kojih nema mnogo u Srbiji – oko 250.000“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, „Srbijagas“ je posao snabdevanja javnih snabdevača dobio na tenderu koje je sprovelo nadležno ministarstvo.

„Po metodlogiji i formuli za izračunavanje cene kubika, gas bi trebalo da poskupi za 14.02 odsto , ali se to za sada neće dogoditi“, rekao je Bajatović, dodavši da će kupci blagovremeno biti obavešteni ukoliko cena bude morala da se menja i to mesec dana ranije.

„Istovremeno, prema ugovoru koji “Srbijagas“ ima s velikim potrošačima do promene cene plavog goriva doći će samo ukoliko nafta pređe cenu do 55 odsto za barel , što takođe za sada nije služaj“, rekao je Bajatović.

Razmatranje mogućeg povećanja cene gasa može se ocekivati tek u junu, odnosno tek pošto bude završena grejna sezona, navodi „Politika“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.