U trendu

Bajden potpisao izvršnu naredbu o kriptovalutama, hitno traži istraživanje digitalnog dolara

Predsednik SAD Džozef Bajden potpisao je izvršnu uredbu kojom je pozvao celu vladu da ispita rizike i prednosti kriptovaluta i zatražio da se hitno istraži mogućnost razvoja digitalnog američkog dolara, prenosi agencija Sinhua.

„Digitalna imovina, uključujući kriptovalute, doživela je nagli rast poslednjih godina, premašivši tržišnu kapitalizaciju od tri triliona (3.000 milijardi) dolara prošlog novembra“, saopštila je Bela kuća dodajući da je oko 16 odsto odraslih Amerikanaca, što je oko 40 miliona ljudi, ulagalo u kriptovalute, trgovalo njima ili ih koristilo.

„Porast digitalne imovine pruža priliku za jačanje liderstva SAD u globalnom finansijskom sistemu i na tehnološkom planu, ali ima značajne implikacije na zaštitu potrošača, finansijsku stabilnost, nacionalnu bezbednost i klimatski rizik“, dodaje se u saopštenju Bele kuće, prenosi Sinhua.

Bajdenova izvršna uredba, prema navodima Bele kuće, postavlja nacionalnu politiku za digitalnu imovinu u okviru šest ključnih prioriteta: zaštita potrošača i investitora, finansijska stabilnost, nedozvoljeno finansiranje, liderstvo SAD u globalnom finansijskom sistemu i ekonomska konkurentnost, finansijska inkluzija i odgovorne inovacije.

Uredba takođe upućuje vladu da proceni tehnološku infrastrukturu i potrebe kapaciteta za potencijalnu digitalnu valutu Centralne banke SAD (CBDC) i ohrabruje Federalne rezerve da nastave napore na istraživanju, razvoju i proceni za američki CBDC.

„Ulažemo hitne napore da procenimo potencijalne koristi i rizike digitalnog dolara za platne sisteme, finansijsku stabilnost, nacionalnu bezbednost“, rekao je visoki zvaničnik administracije u utorak u razgovoru sa novinarima.

„Stalno procenjujemo i pratimo svaki razvoj događaja koji se odnosi na naš ključni politički cilj, a to je da zadržimo centralni položaj dolara na globalnim finansijskim tržištima i u globalnoj ekonomiji“, dodao je isti zvaničnik.

Više od 100 zemalja trenutno istražuje ili uspostavlja probne verzije digitalne valute svojih centralnih banaka za međunarodnu i domaću upotrebu, a mnoge od tiih zemalja rade zajedno i na postavljanju standarda za CBDC dizajn i prekogranične sisteme, navodi Bela kuća.

„Mislim da će većina zemalja na kraju imati digitalne valute centralne banke“, rekao je Tobias Adrian, finansijski savetnik i direktor Odeljenja za monetarna pitanja i tržišta kapitala Međunarodnog monetarnog fonda, u intervjuu za Sinhuu u januaru.

„Gledajući u dokument Federalnih rezervi, oni neće žuriti ni u šta, oni zaista žele da pažljivo razmisle o dizajnu digitalnih valuta centralne banke. Očekivao bih da će se to desiti, ali možda ne odmah“,rekao je Adrian.

Fed je u januaru objavio dokument za diskusiju koji ispituje prednosti i nedostatke potencijalnog američkog CBDC, ali se u njemu ne daje prednost ni jednom ishodu.

„Radujemo se saradnji sa javnošću, izabranim predstavnicima i širokim spektrom zainteresovanih strana dok razmatramo pozitivne i negativne strane digitalne valute centralne banke u Sjedinjenim Državama“, rekao je predsednik Fed-a Džerom Pauel, prenela je Sinhua u izveštaju iz Vašingtona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.