U trendu

Bajden predstavlja predlog budžeta SAD u martu

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden predstaviće predlog plana potrošnje SAD 9. marta, preneo je danas Rojters pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa planom Bele kuće.

Bajden će se sutra u Beloj kući sastati sa predsednikom predstavničkog doma, republikancem Kevinom Mekartijem, kako bi razgovarali o planiranoj državnoj potrošnji, uključujući približavanje ograničenju duga američke vlade.

Rojters navodi da je Mekarti spreman da razgovara o bilo kojoj meri koja se tiče ograničenja nacionalnog duga, dok Bajden ostaje pri stavu da nepodizanje ograničenja duga kako bi se platio prethodno odobreni budžet SAD, nije dobar osnov razgovora.

Predsednik SAD može da predstavi predlog budžeta, ali je na Kongresu da usvoji bilo koji zakon ili meru u vezi sa budžetom.

„Pokažite mi svoj predlog budžeta, a ja ću vama pokazati svoj“, rekao je Bajden.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen ranije je izjavila da bi SAD mogle da dostignu granicu duga već u junu i pozvala je Kongres da preduzme konkretne mere povodom te situacije.

Bajdenove kolege iz Demokratske stranke imaju većinu u Senatu, dok su republikanci preuzeli većinu u donjem domu nakon prošlogodišnjih izbora.

Ministarstvo finansija već je počelo da preduzima „vanredne mere“ kako bi omogućilo izvršenje obaveza do leta, nakon što je ranije ovog meseca dostignuto ograničenje zaduživanja američke vlade od 31,4 milijarde dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.