U trendu

Banka Rusije ne namerava da potpuno istisne dolar iz rezervi

MOSKVA – Nakon što je ruski ministar finansija Anton Siluanov nedavo najavio eliminisanje dolara iz strukture Fonda nacionalnog bogatstva, guvernerka Banke Rusije Elvira Nabiulina je saopštila danas da centralna banka ne namerava da u potpunosti istisne dolar iz deviznih rezervi.

„Ne nameravamo da u potpunosti napustimo dolar. Pored toga, valutna struktura naših rezervi odražava sve vrste rizika, uključujući rizike ekonomske prirode“, rekla je Nabiulina na konferenciji za medije, prenosi agencija Tas s.

Prema njenim rečima, Banka Rusije je tokom 2018. godine izvršila velike promene u zlatnim i deviznim rezervama, uzimajući u obzir profitabilnost, likvidnost i pouzdanost rezervi zajedno sa ekonomskim i neekonomskim rizicima.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov izjavio je na nedavno održanom Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da će Rusija u roku od mesec dana u potpunosti eliminisati američki dolar u strukturi Fonda nacionalnog bogatstva (FNB) i smanjiti udeo britanske funte.

„Mi smo, kao i Centralna banka, doneli odluku da smanjimo sredstva Fonda uložena dolarske aktive. U današnjoj strukturi, oko 35 posto sredstava FNB-a čine ulaganja u dolarima. Odlučili smo da se u potpunosti povučemo iz dolarske aktive i da ulaganja u dolarima zamenimo povećanjem ulaganja u evro i zlato“ rekao je Siluanov novinarima tokom SPIEF-a.

Ruske međunarodne rezerve su visoko likvidna strana aktiva koju poseduju Banka Rusije i ruska vlada, a sastoje se od deviznih sredstava, posebnih prava vučenja (SDR), rezervne pozicije u MMF-u i monetarnog zlata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.