Bespovratna sredstva za inovacije

BEOGRAD – Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije raspisao je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija koji se finansiraju kroz Program ranog razvoja i Program saradnje nauke i privrede.

Javni poziv je otvoren do 29. aprila ove godine, a prijave projekata iz svih oblasti nauke i tehnologije i industrijskog sektora se podnose na portalu www.inovacionifond.rs/prijava/.

Sredstva za realizaciju javnog poziva u ukupnom iznosu od šest miliona evra obezbeđena su iz dela budžeta Republike Srbije, saopštio je Fond.

Program ranog razvoja namenjen je novim preduzećima koja razvijaju tehnološke inovacije za kojima postoji potreba na tržištu, a pojedinačno po projektu dodeljuje se do 80.000 evra.

Za ta sredstva mogu konkurisati mikro i mala preduzeća osnovana u Srbiji, u većinskom privatnom vlasništvu rezidenata Republike Srbije i ne starija od pet godina, kao i neformalni timovi.

Sredstvima Fonda pokriva se maksimalno 70 odsto ukupnih opravdanih troškova projekta, čije trajanje je do 12 meseci.

U slučaju da projekat predložen od strane tima bude odobren za finansiranje, taj tim će biti u obavezi da registruju preduzeće.

Kroz Program saradnje nauke i privrede dodeljuje se finansijska podrška do 300.000 evra po projektu konzorcijuma koji je sačinjeni od najmanje jednog privatnog mikro, malog ili srednjeg preduzeća osnovanog u Srbiji i jedne javne naučno-istraživačke organizacije u većinskom državnom vlasništvu, akreditovane u Srbiji, napominje Fond.

Podrška omogućava konzorcijumima da realizuju zajedničke projekte kako bi stvorili proizvode, usluge, tehnologije i tehnološki procesi visoke vrednosti kroz primenjeno istraživanje i razvoj.

Fond finansira maksimalno 70 odsto ukupnih opravdanih troškova projekta za mikro i mala preduzeća, odnosno 60 procenata za srednja preduzeća, a projekti mogu trajati do 24 meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.