U trendu

BETA saznaje: Poljoprivrednici danas sa Vladom Srbije o problemu upisa parcela u e-agrar

Predstavnici udruženja poljoprivrednika, koja su jesenas protestvala blokadom puteva, razgovaraće danas sa predstavnicima Vlade Srbije oko problema upisa parcela u e-agrar kako bi dobili subvencije.

Razgovori počinju u zgradi Vlade Srbije u 11.00 sati.

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković rekao je za Betu da su ratari do parlamentarnih izbora 17. decembra po obećanju premijerke u tehničkom mandatu Ane Brnabić i ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković mogli da upisuju zakupljene parcele u e-agrar, iako njihovi vlasnici iz raznih razloga ne žele da sklope ugovor, pre svega zato što žive u inostranstvu.

U zahtevu za današnji razgovor sedam udruženja, koja su jesenas protestovala (Udruženje stig, Naše mleko, Udruženje proizvođača Šumadije i Pomoravlja, Složni pidikanci, Brestovački ratari, Sabor proizvođača agroprivrede Srbije i Uduženje poljoprivrednika Subotice), navedeno je da su svi oni protiv formiranja Privredne komore poljoprivrednika.

Formiranje komore je predložila Brnabić sa obrazloženjem da tako mogu da se objedine interesi velikog broja udruženja poljoprivrednih proizvođača, a Matković smatra da bi se na taj način ugušili interesi i rad udruženja jer će država postaviti podobne ljude da upravljaju komorom, pa bi oni donosili odluke po instrukcijama vlasti.

Matković je rekao da poljoprivrednici koji ne upišu parcele u e-agrar do objavljivanja javnog poziva za subvencije, koji je najavljen za kraj januara, neće moći da dobiju subvencije po hektaru.

Subvencija ratarima po hektaru, sudeći prema dosadašnjim pregovorima, trebalo bi da iznosi 18.000 dinara za površinu do 100 hektara i 18.000 dinara za kupovinu deklarisanog semena.

Matković je rekao da će na sastanku pokrenuti, po ko zna koji put, pitanje zbog čega još nisu isplaćene sve subvencije za prošlu godinu, iako je ministarka Tanasković više puta tvrdila da su isplaćene.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.