U trendu

Bregu: Nezaposlenost se smanjuje na Zapadnom Balkanu, ali i dostupnost kvalifikovanih radnika

Smanjuje se nezaposlenost na Zapadnom Balkanu, ali zbog emigracije ima nestašice kvalifikovanih radnika – izjavila je danas Majlinda Bregu, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) koji je operativni organ Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

„Dobra vest je da se nezaposlenost u regionu smanjuje. Od 2019, kada je iznosila 16,4 odsto, do 2022. (13,1 odsto) zabeležen je pad od preko 3,0 odsto. Ako nastavi ovim tempom, Zapadni Balkan može sebi priuštiti da se nada“ – ocenila je Bregu u saopštenju koje je preneo RCC.

Navela ja da se i pored toga sketori ključni za ekonomskik rast – informaciona tehnologija, građevinarstvo i proizvodnja, turizam i ugostiteljstvo, bore sa akutnim nedostatkom kvalifikovanih radnika zbog emigracije koja „isisava najkvalifikovanije i najtalentovanije radnike iz regiona, dodatno pogoršavajući nedostatak veština i sprečavajući napredak“.

„Svedoci smo povećanja broja radnika koje uvozimo izvan regiona. To se naročito odnosi na građevinski sektor, turizam i ugostiteljstvo, zdravstvo, tehnološki sektor i proizvodnju. Samo je u Bosni i Hercegovini, na primer, broj radnih dozvola od 2010. do 2023. povećan sa 1.380 na 3.719“ – piše u sapštenju.

Bregu je navela da je polovina žena na tržištima rada u regionu nezaposlena, da zaposlenost mladih iznosi samo 22,3 odsto, da je 18 odsto radne snage trajno nezaposleno i da je neformalni rad u nekim zemljama čak i veći od 30 odsto.

„Današnje prilike podrazumevaju prolongiran i nestabilan prelazak mladih u tržište rada, pri čemu kombinovanje rada i studiranja postaje norma. Visoke stope nezaposlenosti mladih, međutim, ukazuju na potrebu za ciljanim intervencijama“ – ukazala je Bregu.

Generalna sekretarka RCC je prepotučila da vlasti, poslovni subjekti i civilno društvo, prepoznajući ključnu ulogu stručnog obrazovanja i osposobljavanja, moraju sarađivati na izradi sveobuhvatnih strategija.

„Nastojanja da se obuzda emigracija radne snage moraju biti propraćena inicijativama za privlačenje radnika nazad u region. Stvaranje preduzetničkog i inovacionog ambijenta, konkurentne plate i naknade, kao i podrška stručnom usavršavanju predstavljaju važne korake za zadržavanje talentovanih ljudi na Zapadnom Balkanu“, zaključila je Bregu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar