U trendu

Britanija počela pregovore o slobodnoj trgovini s Izraelom

LONDON – Britanija je danas pokrenula pregovore o slobodnoj trgovini sa Izraelom s ciljem jačanje veza u sektoru usluga i tehnologije, u nastojanju da sklopi nove trgovinske sporazume nakon izlaska iz Evropske unije.

Postojeći trgovinski sporazum između dve zemlje temelji se na starom sporazumu EU koji ne sadrži posebne odredbe o uslugama, saopštila je vlada u Londonu, dodajući da obim trgovinske razmene trenutno vredi 5,0 milijardi funti (6,0 milijardi dolara) godišnje, prenosi Rojters.

„Velika Britanija i Izrael su i moderne, visokotehnološke supersile, ali su naši trenutni trgovinski odnosi zasnovan na sporazumu iz 1995. godine, pre nego što su pametni telefoni, internet i pružanje digitalnih usluga transformisali globalnu ekonomiju“, izjavila je ministarka trgovine En-Mari Trevelijan.

Prema njenim rečima, udruživanje snaga dve ekonomije dogradnjom trgovinskog sporazuma „podstaći će trgovinu, podržati radna mesta i pomoći da naš ekonomski odnos podignemo na viši nivo“.

Vlada procenjuje da bi postizanje sporazuma moglo da poveća izvoz usluga iz Velike Britanije za do 78 miliona funti od čega bi korist imalo više od 6.000 preduzeća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar