U trendu

Britanske elektrane na ugalj ostaju u funkciji i iduće zime

LONDON – Britanska vlada je saopštila danas da će neke elektrane na ugalj, koje je trebalo da budu zatvorene kasnije ove godine, možda morati da ostanu otvorene kako bi se obezbedilo snabdevanje elektrčnom energijom iduće zime.

Zemlje širom Evrope prave planove za vanredne situacije u slučaju da dođe do velikih poremećaja s isporukama ruskog gasa nakon napada Moskve na Ukrajinu, pri čemu u ukupnom evropskom uvozu gasa Rusija ima udeo od oko 40 posto.

„U svetlu nelegalne invazije Rusije na Ukrajinu, sasvim je opravdano da istražimo širok spektar opcija za dalje jačanje naše energetske bezbednosti i domaće ponude“, naveo je portparol vlade u Londonu u saopštenju, izveštava Rojters.

Britanija dobija oko 50 procenata svoje električne energije iz elektrana na gas. Iako Rusija učestvuje samo sa oko 4,0 procenta u pokrivanju britanskih potreba za gasom, eventualni veći poremećaj u snabdevanju bi uticao na cene u Evropi i otežao Britaniji da obezbedi gas od drugih dobavljača.

„Mada ponuda gasa ne manjka, možda ćemo morati da stavimo na raspolaganje naše preostale elektrane na ugalj kako bismo obezbedili dodatnu rezervnu struju sledeće zime ukoliko bude potrebno“, dodoa je vladin portparol.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar