Britanski poslanik doveo u pitanje kinesku ponudu gradnje pruge brze železnice

Britanski poslanik vladajuće Konzervativne stranke Tom Tagendhat (Tugendhat) izjavio je danas da dovodi u pitanje kinesku ponudu gradnje železničke pruge za vozove velike brzine izmedju Londona i severa Engleske, sumnjajući u sposobnost kineske kompanije da završi radove na vreme.

Tagendhat koji predsedava jednim odborom u britanskom parlamentu izjavio je za britansku televizijsku mrežu Bi Bi Si (BBC) da sumnja u sposobnost kompanije „Čajna relvej konstrakšen korporejšen“ (China Railway Construction Corporation – CRCC) da izgradi prugu za pet godina, zbog ogromne razlike izmedju dve zemlje u planiranju radova, vlasničkim pravima i zaštiti životne sredine.

CRCC je u Kini izgradila 15.000 kilometara pruge za vozove velike brzine tokom poslednjih nekoliko decenija.

Izjava britanskog poslanika usledila je pošto je britansko Ministarstvo za saobraćaj potvrdilo da vodi „preliminarne razgovore“ sa CRCC-om o velikom infrastrukturnom projektu nazvanom HS2 za poboljšavanje železničkih veza centralnih i severnih delova Engelske sa Londonom.

List „Fajnenšel tajms“ preneo je da je nedavno britanski zvaničnik Mark Terston (Thurston) zadužen za taj projekat dobio pismo CRCC-a u kojem navodi da bi kompanija mogla da izgradi prugu po mnogo nižim cenama, a mogla bi da služi i za još brže vozove.

Projekat koji je bio odobren pre deset godina, nekoliko puta je odložen. Prvobitno je trebalo da vozovi velike brzine počnu da saobraćaju 2026. godine.

Britanski premijer Boris Džonson je tokom nedelje podržao projekat iako je prekoračio budžet. Predvidjeni troškovi, procenjeni na 33 milijardi funti 2011. godine, porasli su na čak 106 milijardi funti (137 milijardi dolara). Radovi bi trebalo u potpunosti da budu završeno do 2040. godine.

„Razlog zbog kojeg se kineski projekti u samoj Kini često izvode veoma brzo je taj što se ne brinu za neke ‘manje stvari’ kao što su saglasnost u planiranju ili prava radnika“, rekao je poslanik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.