U trendu

Britanski poslodavci povećali zapošljavanje u septembru

LONDON – Britanski poslodavci su u septembru zaposlili 207.000 novih radnika, čime je ukupan broj zaposlenih na platnim listama dostigao rekordan nivo neposredno uoči okončanja vladinog programa subvencionisanja plata, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Stopa nezaposlenosti u periodu od tri meseca, zaključno sa avgustom, iznosila je 4,5 posto, prema pokazateljima britanske Kancelarije za statistiku (ONS), prenosi Rojters.

U prethodna tri meseca, od maja do kraja jula, stopa nezaposlenosti je bila 4,6 odsto.

Ministar finansija Riši Sunak izrazio je posvećenost vlade u pružanju pomoći ljudima da nađu posao nakon isteka programa pomoći radnicima na prinudnim odmorima, kojim je, prema procenama, bilo obuhvaćeno oko milion građana do njegovog završetka 30. septembra.

Prosečna nedeljna zarada u Britaniji u periodu jun-avgust porasla je za 7,2 posto u odnosu na prosek tokom ista tri meseca 2020, usporivši rast sa nivoa od 8,3 procenta koji je zabeležen od maja do kraja jula ove godine.

Kada se izuzmu bonusi, prosečna zarada je porasla za 6,0 posto u tri meseca zaključno s avgustim, posustajući takođe u odnosu na prethodni tromesečni period.

ONS je procenio da je stopa rasta plata, uzimajući u obzir i gubitak radnih mesta tokom korona mera lokdauna koje su pogodile uglavnom slabije plaćene zaposlene, nominalno iznosila između 4,1 i 5,6 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.