Britiš Stil na rubu kolapsa, ugroženo 25.000 radnih mesta

LONDON – Britiš Stil, drugi najveći proizvođač čelika u Ujedinjenom Kraljevstvu, nalazi se na ivici kolapsa ukoliko joj vlada najkasnije danas ne obezbedi kredit od 30 miliona funti (38 miliona dolara), izveštava Rojters pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

Čeličana, u vlasništvu investicione firme Grejbul Kepital, zapošljava oko 5.000 radnika, uglavnom u Skentorpu, na severu Engleske, a od njenog opstanka zavisi još 20.000 ljudi u lancu snabdevanja.

Grejbul, koji se specijalizovao za vraćanje posrnulih kompanija „na noge“, platio je 2016. godine bivšim vlasnicima čeličane, Tata Stilu, jednu funtu za tu gubitašku kompaniju koju su preimenovali u Britiš Stil.

Britiš Stil je prvobitno tražio od britanske vlade kredit od 75 miliona funti, ali je naknadno smanjio iznos na 30 miliona nakon što je Grejbul pristao da uloži više novca, tvrdi Rojtersov izvor upoznat s pregovorima.

Ukoliko kredit ne bude odobren do utorka popodne, već u sredu bi prunudni upravnici iz Ernst&Janga mogli da budu imenovani za Britiš Stil, dodao je izvor.

„Prinudna uprava bi bila pogubna za hiljade radnika i članove njihovih porodica, koji se oslanjaju na ovu ključnu industriju u delu zemlje koji decenijama nije imao dovoljno državne podrške i investicija“, izjavila je DŽil Furniš, portparolka Laburističke partije nadležna za industriju čelika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.