U trendu

Brnabić: Za privredni rast važne su i inovacije

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila danas da se ekonomija Srbije zasniva na investicijama, za koje se bori sa zemljama u regionu, pre svega subvencijama i povoljnim uslovima za poslovanje, ali da je neophodan zaokret ka okonomiji zasnovanoj na inovacijama da bi se obezbedio dugoročan održiv rast.

„To je težak zadatak i nisam sigurna da ćemo ga završiti u mandatu ove vlade, ali moramo da postavimo osnove i da naprimo iskorak“, rekla je Brnabić na skupu o investicijama, inovacijama i preduzetništvu – „Belgrade Venture Forum“.

Kako je istakla, cilj Vlade Srbije je digitalizacija i obrazovanje, odnosno veće investicije u nauku, istraživanje, razvoj, preduzetništvo i kulturu.

„Da bismo postali zemlja koja se zasniva na inovacijama, moramo da napravimo sistem koji razvija generacije koje kreativne razmišljaju, analitički, i ne plaše se da probaju nešto novo i da donesu odluke“, rekla je Brnabić i dodala da Vlada Srbije mora da stvori uslove za to.

Ona je kazala da Srbija ima veliki potencijal za razvoj ekonomije zasnovane na inovacijama, navodeći kao dobre primer e-kompanije Nordeus, Instituta Biosens u Novom Sadu, Razvojni centra Majkrosofta u Srbiji, Institut za fiziku u Beogradu.

Važno je da im država pomaže i pita njihove stručnjake za mišljenje, rekla je Brnabić.

Na „Belgrade Venture Forumu“ 30 inovativnih preduzetnika iz desetak zemalja će pred pedesetak investitora predstaviti ideje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.