U trendu

Brža i kvalitetnija kontrola radioaktivnosti na granici

BEOGRAD – Tokom prošle godine u proseku je dnevno bilo 20 uvoza robe u Srbiju za koju je merena radioaktivnost i svi analizirani uzorci i merenja su bili u okviru zakonom propisanih granica, navodi se u informaciji Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Dodaje se da se radi o robi čija kontrola je bila u nadležnosti Inspekcije za radijacionu i nuklearnu sigurnosti i bezbednost.

U nadležnosti ove inspekcije je kontrola granita, porfira, bazalta, peščara i ostalog kamena za građevinarstvo kao i nekih vrsta metalnog otpada, dok fitosanitarna i veterinarska inspekcija kontroliše radioaktivnosti prilikom uvoza, izvoza i tranzita lekovitog bilja, pečurki, borovnica, brusnica, šumsko voće i mineralnih fosfatnih đubriva.

Direktorat navodi da se kroz izveštaje nosilaca ovlašćenja vidi da je broj izvršenih zabrana ili povraćaja robe na našim graničnim prelazima bio vrlo mali.

„Takvi slučajevi zabeleženi su prilikom kontrole robe koja je dolazila sa teritorija na kojima je bilo kontaminacije kao posledica nuklearnih akcidenata (Černobiljski akcident)“, navodi se u informaciji.

Dodaje se da je bilo i robe koja iz drugih razloga nije ispunjavala neke od propisanih uslova u skladu sa Pravilnikom o granicama sadržaja radionuklida u vodi za piće, životnim namirnicama, stočnoj hrani, lekovima, premetima opšte upotrebe, građevinskom materijalu i drugoj robi koja se stavlja u promet.

Novi Pravilnik o kontroli radioaktivnosti robe prilikom uvoza, izvoza i tranzita usvojen 2019. godine, doneo je unapređenja sistema kako bi se održao zadovoljavajući nivo kontrole radioaktivnosti, ocenjuju u Direktoratu.

Taj dokument je omogućio nesmetan promet preko državne granice robe koja zadovoljava propisane uslove u pogledu radioaktivnosti, konstatuje se.

Kako se navodi, uzorkovanje robe može da vrši samo nosilac ovlašćenja koji u okviru obima akreditacije poseduje i akreditovanu metodu uzorkovanja robe što do sada nije bio slučaj.

„To daje stručnu potvrdu da uzorci na kojima she se vršiti ispitivanja budu reprezentativni“, navodi se u informaciji.

Po novom Pravilniku smanjen je broj vrsta robe koja podležu obaveznoj kontroli radioaktivnosti pri uvozu, izvozu i tranzitu u odnosu na ranije propis, navodi se u informaciji Uprave carina.

Napominje se da je ubrzan postupak kontrole radioaktivnosti na granici jer je omogućeno da se, kada je doza zračenja u dozvoljenim granicama, ona završi uz izveštaj o izvršenom gamaspektrometrijskom, odnosno dozimetrijskom ispitivanju koje vrše pravna lica ovlašćena od Direktorata.

Carina za otkrivanje i sprečavanje nedozvoljenog prometa radioaktivnih i nuklearnih materijala na graničnim prelazima koristi se stacionarne monitore i ručne detektore za merenje jonizujućeeg zračenja, navodi se u infomaciji Uprave carina i dodaje da novi Pravilnik nije promenio njihove dosadašnje obaveze.

„U slučaju da se aktivira alarm detektora carinski organ privremeno zaustavlja pošiljku i odmah obaveštava Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije koji nakon toga sprovodi dalje radnje i donosi odluku po kojoj dalje postupa carinski organ“, navodi se u informaciji i dodaje da se istovremeno obaveštava i Uprava carina.

Sistem kontrole radioaktivnosti omogućio je smanjenje troškova rada poslovne zajednice, jer je carinski postupak ubrzan a troškovi smanjeni, razvojem portala – SRBATOM na koji se postavljaju originalni izveštaji o izvršenom ispitivanju robe.

Za primenu pravila ustanovljenih Pravilnikom održane su obuke cariskih službenika u vezi sa izvorima jonizujućih zračenja, njihovom uticaju, kao i korišćenju uređa za detekciju zračenja, saopštili su iz Uprave carina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar