U trendu

Cadez sutra obilazi granicne prelaze SRB, S. Makedonije i ALB

BEOGRAD – Predsednici privrednih komora Srbije i Severne Makedonije Marko Čadež i Branko Azeski posetiće sutra granične prelaze Preševo – Tabanovce, kao i Kjafasan – Kafe Thane između Severne Makedonije i Albanije, sa ciljem da vide kako u praksi funkcioniše primena sporazuma i dogovora u okviru regionalne inicijative Otvoreni Balkan.

Čadež i Azeski će obići granicni prelaz između Srbije i Severne Makedonije Preševo – Tabanovce i razgovarati sa predstavnicima kompanija, carinskih, veterinarskih, sanitarnih i fitosanitarnih službi o funkcionisanju zelenih koridora za transport izmedu Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Predsednik PKS će sutra u Skoplju posetiti i kompaniju Mtel, a u popodnevnim časovima i granični prelaz i Kjafasan- Qafë Thanë između Severne Makedonije i Albanije.

Čadež i Azeski su, na sastanku u PKS 21. marta, pozdravili postavljanje table „Open Balkan“ na graničnom prelazu Preševo – Tabanovce koji omogućava kompanijama koje imaju AEO sistem autorizacije brži transport i prelaz bez zadržavanja.

„Cilj inicijative Otvoreni Balkan je da ubrza protok robe i stvaranje jedinstvenog tržišta radne snage što će stvoriti bolje uslove za poslovanje i doprineti većem razvoju privreda i boljem standardu građana“, saglasni su Čadež i Azeski, saopštila je ranije PKS.

Istakli su i da je bilateralna saradnja dve države i dve komore, kao i regionalna saradnja u okviru Otvorenog Balkana i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB 6) najbolji način da se privrede zaštite od globalne krize prouzrokovane situacijom u Ukrajini.

Predsednici dve komore istakli su da su poslovne asocijacije uvek otvorene za podršku privrednicima kako bi uspešno savladali sve izazove u poslovanju i što pre osetili prednosti koje nudi Otvoreni Balkan.

Istaknuto je da će mala i srednja preduzeća iz Severne Makedonije i Srbije koju će činiti 30 odabranih kompanija iz poljoprivredno-prehrambene industrije (sa fokusom na organsku proizvodnju i cirkularnu ekonomiju) biti deo zajedničke delegacije privrednika sa Zapadnog Balkana na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru od 5. do 7. aprila.

Inicijativu intenzivnije saradnje na Zapadnom Balkanu pokrenula su 2019. tri lidera – predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev sa ciljem slobodnog kretanja robe, usluga, ljudi i kapitala po modelu EU.

Inicijativa pokrenuta pod nazivom mini Šengen preimenovana je u Otvoreni Balkan, a pozvani su svi na području Zapadnog Balkana da joj pristupe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.