U trendu

Cene nafte dva koraka napred, jedan nazad

LONDON – Nafta je danas skočila na međunarodnom tržištu na dvogodišnji maksimum iznad 72 dolara po barelu, nastavljajući ovogodišnji uzlazni trend podržan oporavkom tražnje i ograničenjem ponude grupe OPEK+, nakon čega je reterirala pošto su investitori unovčavali profit.

Sernomorska nafta Brent dostigla je u jednom momentu tokom trgovanja nivo od 72,27 dolara po barelu, najviši od maja 2019, ali je u popodne u 13:50 časova po srednjoevropskom vremenu skliznula za šest centi ili 0,1 posto, na 71,83 dolara za barel, izveštava Rojters.

Američka WTI nafta, koja je u petak prvi put od oktobra 2018. godine dotakla kotu od 70 dolara po barelu, trenutno se trguje po ceni od 69,22 dolara, u padu za 0,4 odsto .

Potražnja za gorivom raste u Sjedinjenim Državama i Evropi uporedo sa ublažavanjem korona mera ograničenja, a očekivanja da će potrošnja goriva nastaviti da jača dodatno su podgrejana postepenim ukidanjem lokdauna u Indiji.

Organizacij zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici drže se dogovorenih ograničenja isporuka do jula.

„Potražnja za naftom raste ove godine i mnogi trgovci, koji su računali na predstojeći letnji skok potrošnje, kupovali su naftu unapred po nižoj i sada ubiraju profit. Cene će se zadržati na visokom nivou“, kaže analitičarka Luiz Dikson iz norveške analitičke kompanije Ristad Enerdži.

Cene nafte kontinuirano rastu u poslednje dve nedelje, a Brent je ove godine ojačao za više od 37 procenata, čemu su doprineli alijansa OPEK+ i delimično oporavak potražnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.