U trendu

Cene nafte na uzlaznoj putanji- zalihe pale, tražnja veća

LONDON – Cene nafte su porasle danas podstaknute padom zaliha i nadom u brži oporavak globalne ekonomije, ali su obustava distribucije vakcina i obnova ograničenja putovanja limitirali dobitke.

Severnomorska nafta Brent je ojačala za 46 centi ili 0,8 posto, na 55,50 dolara za barel na trgovanju do 10 časova po srednjoevropskom vremenu, a američka WTI nafta je porasla za 31 cent ili 0,6 procenata, na 52,51 dolara po barelu, izveštava Rojters.

Oba tipa nafte, koji važe za globalne reference na tržištu „crnog zlata“, zabeležile su rast cena od gotovo 8,0 posto.

„Pozitivno raspoloženje prema riziku jedan je od faktora koji podupire cene nafte. Očekivani kontinurani pad zaliha tokom narednih nedelja, kao rezultat manjeg pumpanja u Saudijskoj Arabiji, takođe podržava cene sirove nafte“, kaže analitičar u švajcarskoj UBS banci, Đovani Staunovo.

On predviđa da će cena Brenta do sredine godine dostići 60 dolara po barelu.

Investiciona banka Goldman Saks procenjuje da bi cena ovog energenta mogla da poraste na 65 dolara po barelu do jula, jer očekuje manjak ponude na tržištu nafte od 900.000 barela dnevno (bpd) u prvoj polovini 2021. godine, što je iznad njene ranije prognoze da će isporuke biti manje za 500.000 barela dnevno.

„OPEK nastavlja disciplinovano da sprovodi dogovoreno smanjenje proizvodnje, što je jedan od glavnih razloga zašto su cene nafte tako stabilne“, ocenjuje analitičar nemačke Komercbanke Karsten Fritš.

Američke naftne i gasne kompanije se pripremaju za povećanje tražnje. Pošto porast cena čini proizvodnju ponovo profitabilnom, povećali su u januaru broj bušotina šesti mesec zaredom.

Prema podacima američke Uprave za energetske informacije, proizvodnja nafte u SAD je u novembru prošle godine prvi put od aprila povećana iznad 11 miliona barela dnevno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar