CEP: Uvodjenje Zaštitnika potrošača dobar korak ka jačanju potrošačkih prava

Institucionalni mehanizmi za zaštitu potrošača u Srbiji nisu dovoljno efikasni ni snažni, najviše zbog problema u pravosudju, ocenjuje Centar za evropske politike (CEP) i predlaže uvodjenje institucije Zaštitnika potrošača po modelu koji postoji u nekim evropskim zemljama.
CEP ocenjuje da, iako Srbija već 10 godina ima zakon o zaštiti prava potrošača koji je u velikoj meri uskladjen sa pravilima koja važe u Evropskoj uniji, u praksi ta pravila nisu uvek efektivna.
„Potrošači u Srbiji su ustavna kategorija, i Ustavom su zabranjene nečasne radnje na tržištu. Ali, u stvarnosti, borba sa trgovcima je najčešće borba sa vetrenjačama“, kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS).
CEP navodi da su učestale poslovne prakse trgovaca kojima se narušavaju prava i interesi potrošača, kao što su nepravične ugovorne odredbe, nepoštene poslovne prakse, sistematsko odbijanje reklamacija potrošača. Trgovci, dodaje se u saopšenju, ne zaziru od povrede zakona i procenjuju da takva ponašanja neće biti sankcionisana.
Postojeći institucionalni model zaštite se pokazao neefikasan, najviše zbog problema u pravosudju, ocenjuje CEP i dodaje da institucionalni mehanizmi nisu dovoljno snažni ili uopšte ne funkcionišu.
„Kada trgovac odbije reklamaciju potrošača, opravdano ili ne, prvi sledeći korak u zaštiti prava potrošača je sud. Međutim, pristup sudu je vrlo otežan, troškovi su često mnogo veći od vrednosti spora, parnice dugo traju, a odlikuje ih i velika pravna nepredvidljivost“, kaže Dušan Protić iz CEP-a.
Kao moguća rešenja Protić predlaže jačanje ili proširenje nadležnosti postojeće Komisije za zaštitu konkurencije, jačanje vansudskog rešavanja sporova, naročito osnivanjem specijalizovane potrošačke arbitraže i uvodjenje institucije Zaštitnika potrošača, kao institucije koja bi reagovala po potrošačkim prigovorima i davala naloge trgovcima da otklone povrede koje su uočene u njihovoj poslovnoj praksi.
„Institucije opšteg i specijalizovanih ombudsmana su se pokazale uspešne u Srbiji, bar kada je u pitanju ugled koji uživaju u javnosti i spremnosti gradjana da im se obraćaju. Posebno je važna praksa Zaštitnika gradjana, Poverenika za ravnopravnost i Poverenika za informacije od javnog značaja na informisanju gradjana o njihovim pravima i načinu zaštite tih prava. Zato smatram da bi uvodjenje Zaštitnika potrošača, po ugledu na ove institucije bilo najbolji korak ka jačanju potrošačkih prava“, smatra Nebojša Lazarević, član Užeg pregovaračkog tima za vodjenje pregovora o pristupanju Srbije EU, zadužen za pitanje zaštite potrošača.
Lazarević dodaje da potrošački ombudsman postoji u pojedinim zemljama Evropske unije, i da bi ta tela mogla da budu model prilikom uvodjenja slične institucije u Srbiji.
Papović takodje smatra da bi uvodjenje Zaštitnika potrošača bilo dobro rešenje. Zaštitnik bi, prema njegovim rečima, mogao da donosi smernice, vodi postupke kolektivne zaštite i podnosi prijave sudijama za prekršaje za slučaj nepoštovanja naloga koje izdaje trgovcima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.