U trendu

Crna Gora odustala od prodaje Luke Bar Poljacima

Crnogorska vlada odustala je od prodaje 30 odsto akcija Luke Bar poljskoj kompaniji OT Logististik (OT Logistics), jer nije zadovoljna ponudom ponudjača, saopštila je danas vlada.

„Predloženi model privatizacije nije u interesu Crne Gore… Nakon celokupnog sagledavanja stanja, značaja i perspektive ovog subjekta, odlučili smo da se ne prodaje 30 odsto akcija odnosno da se Luka Bar ne privatizuje, a samim tim se neće prodati ni akcije Montekarga jer je njihova kupovina uslovljena od kupca kupovinom akcija Luke Bar“, kazao je na konferenciji za novinare nakon sednice Saveta za privatizaciju ministar saobraćaja Osman Nurković.

Tender za prodaju akcija Luke raspisan u oktobru prošle godine, a na konkurs se jedino prijavila kompanija iz Poljske.

Država je vlasnik 54 odsto akcija Luke Bar. Poljska kompanija je za 30 odsto akcija ponudila 8,5 miliona eura i investicioni, trogodišnji plan vredan 14 miliona eura.

Savet za privatizaciju je, medjutim odustao od posla s Poljacima, jer smatra i da je cena niska, da je nedovoljno investicija i da postoji mogućnost da ponudjač u kratkom roku postane vlasnik i preostalih 20 odsto akcija i da preuzme kontrolu nad ovim važnim, državnim resursom, precizirano je iz Vlade.

Interesovanje za kupovinu crnogorske luke ranije je pokazivala Srbija, a kao potencijalni kupci pominjali su se i investitori iz Kine, te crnogorsko preduzeće Uniprom koje upravlja Kombinatom aluminijuma Podgorica.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.