Deficit budžeta u prvom kvartalu 8,9 milijardi dinara

U prva tri meseca 2016. godine budžet Srbije je imao deficit od 8,9 milijardi dinara, a kad se uračunaju i projektni zajmovi, minus je bio 13,5 milijardi dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija Srbije.

U martu su prihodi budžeta iznosili 73,8 milijardi, a rashodi 92,9 milijarde, tako da je mesečni deficit bio 19,1 milijardi dinara.

Poreski prihodi iznosili su 62,3 milijarde dinara.

Mart je, kako je objašnjeno, uobičajeno mesec s veoma niskim prihodima, s obzirom na manju privrednu aktivnost na početku godine.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV-a u iznosu od 33,8 milijarde dinara, a zatim na naplatu akciza od 15,1 milijardu dinara.

Neporeski prihodi iznosili su 10,8 milijardi dinara, od čega su 2,2 milijarde prihodi od uplata dividendi javnih preduzeća i naplaćenih potraživanja Agencije za osiguranje depozita. Prihod po osnovu donacija iznosio je 700 miliona dinara.

Najveće stavke na rashodnoj strani bili su troškovi za zaposlene, transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) i otplata kamata.

Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 19,9 milijardi dinara, a rast u odnosu na prethodna dva meseca posledica je isplate naknada izbornim komisijama. Transferi OOSO iznosili su 18,9 milijardi, dinara, od čega je transfer PIO fondu iznosio 16,9 milijardi dinara.

Na nivou opšte države u prvom tromesečju je zabeležen deficit u iznosu od 16 milijardi dinara. Prema dogovoru s MMF-om, maksimalni iznos deficita za prvi kvartal je 53,9 milijardi dinara. Bolji rezultat od planiranog uglavnom je rezultat bolje naplate najznačajnijih poreskih prihoda (PDV, akcize i doprinosi).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.