U trendu

Devizne rezerve 11,6 milijardi evra, veće za 76 miliona

BEOGRAD – Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su iznosile su na kraju novembra 11,62 milijarde evra, što je za 76,2 miliona evra više nego na kraju oktobra, saopštneo je iz NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeduje se pokrivenost novčane mase M1 od 190 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju novembra iznosile su 9,72 milijarde evra, i za 98 miliona evra su više nego na kraju prethodnog meseca. To je novi najviši nivo neto deviznih rezervi krajem meseca od 2000. godine.

Rast bruto deviznih rezervi iz oktobra nastavljen je u novembru, i to u ambijentu u kojem je država, kao rezultat dobrih fiskalnih rezultata postignutih tokom 2018. godine, smanjila svoje devizne obaveze po osnovu kredita i hartija od vrednosti u neto iznosu od 108,8 miliona evra, što je doprinelo daljem smanjenju javnog duga i poboljšanju njegove valutne strukture.

Povećanje bruto deviznih rezervi u novembru u najvećoj meri je rezultat priliva po osnovu stranih direktnih investicija, odnosno privatizacije Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) u ukupnom iznosu od 121,2 miliona evra i donacija (ukupno 56,7 miliona evra).

Dodatni doprinos većem nivou deviznih rezervi dali su i neto prilivi po osnovu intervencija NBS kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (15 miliona evra), kao i po osnovu upravljanja deviznim rezervama i ostalim osnovima (ukupno 42,5 miliona evra).

Navedeni prilivi, ističu iz NBS, bili su više nego dovoljni da pokriju odlive po osnovu pomenutog razduženja države, uobičajenih aktivnosti banaka po osnovu devizne obavezne rezerve i drugim osnovima (ukupno neto 32,8 miliona evra), kao i negativnog uticaja tržišnih faktora (ukupno neto 17,6 miliona evra), pre svega zbog promene međuvalutnih odnosa na međunarodnom finansijskom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru je iznosio 543,8 miliona evra i bio je za 46,8 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

Od januara do kraja novembra ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6,28 milijardi evra.

Posmatrano na nivou meseca, vrednost dinara je u novembru ostala gotovo nepromenjena u odnosu na evro, a od početka ove godine nominalna aprecijacija dinara prema evru iznosi 0,1 procenat.

U ambijentu nešto izraženijih aprecijacijskih pritisaka sredinom novembra, NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 15 miliona evra, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara prema evru, navodi se u saopštenju NBS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar