najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Devizne rezerve NBS 9,58 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju avgusta iznosile su 9,58 milijardi evra, što je za 21,7 miliona evra manje nego u julu, saopštila je NBS.

Taj iznos deviznih rezervi obezbedjuje pokrivenost novčane mase (M1) od 217 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su oko 7,97 milijardi evra i bile su manje za 40 miliona evra u odnosu na kraj jula.

Najveći priliv deviza u devizne rezerve (60 miliona evra) ostvaren je po osnovu intervencija NBS kupovinom deviza, dok su odlivi nastali po osnovu veće otplate od korišćenja kredita (64,5 miliona evra), servisiranja stare devizne štednje (19,9 miliona evra), smanjenja devizne obavezne rezerve banaka (5,1 miliona evra) i neto razduženja po osnovu deviznih hartija od vrednosti (4,9 miliona evra).

Centralna banka je istakla i da su devizne rezerve povećane i zahvaljujući dobrom upravljanja deviznim rezervama u otežanim uslovima plasiranja sredstava na medjunarodnom tržištu.

„I pored nepovoljnih kretanja na medjunarodnom finansijskom tržištu, pre svega promena medjuvalutnog odnosa evro-američki dolar, ostvaren je priliv u devizne rezerve po tim osnovama u iznosu od 12,7 miliona evra“, navodi se u saopštenju.

Trgovina devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosila je 366,3 miliona evra i bila je za 201,3 miliona manja nego u prethodnom mesecu. U prvih osam meseci ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,49 milijardi evra.

U avgustu je dinar nominlano ojačao u odnosu na evro 0,1 odsto, a NBS intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu kupovinom 90 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike