U trendu

Digitalizacijom do razvoja za održivu budućnost

BEOGRAD – „Digitalizacijom do razvoja za održivu budućnost u Istočnoj Evropi“, naziv je međunarodne konferencije koja će sredinom sledećeg meseca biti održana u Vrdniku, najavio je danas Republički geodetski zavod (RGZ) jedan od organizatora ovog skupa.

Osnovni aspekt trodnevne konferencije je digitalna transformacija sa osvrtom na digitalne podatke i uvođenje inovativnih usluga u planiranju prostora, izgradnji pametnih gradova, uvođenju precizne poljoprivrede, upravljanju rizicima i drugim oblastima od značaja za održivi razvoj društva, saopšteno je iz RGZ-a.

„Republički geodetski zavod izabran je od strane najznačajnijih međunarodnih organizacija za domaćina i partnera u organizaciji ovog važnog internacionalnog događaja zbog izuzetnih rezultata na polju digitalizacije svojih usluga i inovativnosti u oblasti upravljanja geoprostornim podacima“, naveo je u saopštenju direktor RGZ Borko Drašković.

Kako je saopšteno, učešće u programu konferencije, koja će biti održana od 18. do 20. septembra, potvrdili su međunarodno priznatih eksperata iz 18 zemalja, kao i 14 međunarodnih organizacija a očekuje se prisustvo više od 200 gostiju – visokih predstavnika institucija iz Srbije i sveta.

RGZ je najavio učešće Marsela Viljareala, direktora Sektora za partnerstvo, Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (UNFAO), Grega Skota iz ekspertske komisije Ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama (UNGGIM), Vila Zakuta, globalnog lidera Svetske banke za zemljišnu politiku i geoprostor i Frederika Zetergejsta, vođe radne grupe za zemljišnu administraciju pri Ekonomskoj komisiji Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) što govori o „značaju događaja za Srbiju i njen ugled u svetu“.

Konferenciju RGZ zajednički organizuje sa Zajedničkim istraživačkim centrom Evropske komisije (EU JRC), Svetskom bankom (WB) i više organizacija Ujedinjenih nacija.

(Tanjug)

Napišite komentar