U trendu

Direkcija BiH: Očekuje se rast BDP u naredne dve godine

SARAJEVO – Stopa ekonomskog rasta u BiH prema projekcijama bi trebalo u ovoj godini da iznosi 3,5 odsto, u narednoj 3,6 odsto, dok je projektovana stopa ekonomskog rasta za 2022. godinu 3,8 procenata, saopšteno je iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Direkcija je saopštila da se njenom u Programu reformi za period 2020-2022 navodi da bi osnovne pretpostavke projekcija ekonomskog rasta trebalo da budu povoljnije, dok bi ključni oslonac rasta tokom tog perioda trebalo da bude potražnja na domaćem tržištu, prenosi SEE.biz.

Povećanje ukupne ekonomske aktivnosti u BiH, uz očekivano povećanje industrijske proizvodnje i građevinskih radova koje bi trebalo biti praćeno povećanjem broja zaposlenih, prihoda od izvoza, kao i povećanjem novčanih priliva iz inostranstva bi za rezultat trebalo da ima povećanje raspoloživog dohotka građana i samim tim povecanje privatne potrošnje.

Imajući u vidu visok nivo javne potrošnje u okviru bruto domaćeg proizvoda (BDP) u BiH i aktivnosti koji se ulažu kroz proces fiskalne konsolidacije, tokom ovog perioda ocekuje se postepena stabilizacija javnih finansija kroz smanjenje javnih rashoda i istovremeno povećanje javnih prihoda kako bi se ograničio rast javne potrošnje, navodi se u Programu reformi.

Investicije bi tokom posmatranog perioda, za razliku od prethodnih godine mogle imati značajniji rast, a samim tim i veći doprinos u očekivanom rastu BDP-a i očekuje se da bi u tom periodu moglo doći do povećanja investicija po prosečnoj godišnjoj stopi od oko devet odsto.

U periodu na koji se odnosi Program reformi očekuje se i rast izvoza po prosečnoj stopi od oko sedam odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.