U trendu

Đedović: Srbija na dobrom putu kad je u pitanju planirana energetska agenda

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović danas je, u razgovoru sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), izjavila da je Srbija na dobrom putu kada je u pitanju planirana agenda za sektor energetike.

Prilikom sastanka, Đedović je istakla da je Srbija uz maksimalne napore obezbedila energetsku sigurnost za zimu 2022/2023. godinu i naglasila da se intenzivno radi na tome da Srbija i narednu zimu dočeka spremna, navodi se u saopštenju.

„Kada je u pitanju proizvodnja električne energije u planovima poslovanja EPS-a usmereni su na strateška opredeljenja, a kada je u pitanju prirodni gas dodatne količine već su obezbeđene u skladištima u Mađarskoj za narednu godinu, ali nastavljamo rad na obezbeđivanju svih neophodnih količina, kako bi naša energetska sigurnost bila na najvišem nivou“, rekla je ministarka.

Đedović je ukazala da se radi na strateškim dokumentima, kompasu za razvoj energetskog sektora do 2050. godine, u kojima će biti definisani okviri dinamike ulaganja, pre svega u obnovljive izvore energije.

„Pred nama su značajne investicije u energetsku infrastrukturu, neophodne kako bismo obezbedili energetsku sigurnost našim građanima i privredi i ostvarili zacrtane ciljeve dekarbonizacije. Paralelno s tim teče reforma javnih preduzeća i učinjeni su značajni koraci prve faze reforme EPS koja se odnosi na promenu pravne forme preduzeća, koja će biti osnova za dalju korporativizaciju i profesionalizaciju upravljanja“, izjavila je ministarka.

Đedović je naglasila da će Vlada Srbije i u narednom periodu nastojati da obezbedi dovoljne količine energenata za građane i privredu uz neophodne minimalne korekcije cena, dok će istovremeno poseban fokus biti na zaštiti energetski ranjivih građana.

Takođe, ministarka je poručila da će izmenama propisa i predviđenim budžetom, status energetski ugroženog kupca moći da ostvari tri puta više građana nego do sada, odnosno približno 190.000.

Šef misije MMF-a Donal Mekgetingen naveo je da je energetska sigurnost i stabilnost apsolutni prioritet, kao i da je adekvatno planiranje i efikasno upravljanje energetskim sektorom preduslov da bi mogao da funkcioniše održivo, dugoročno posmatrano.

Misija MMF-a boravi u Beogradu u okviru prve revizije aktuelnog stendbaj aranžmana sa tom finansijskom institucijom koji je odobren 22. decembra 2022. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar