U trendu

Djordjević: Srbija pokazala veliki pomak u oblasti zaštite prava radnika

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević rekao je danas da je Srbija u 2019. godini pokazala veliki napredak u razumevanju prava radnika i obezbedjivanju njihove bezbednosti i zdravlja na radu, saopštilo je to ministarstvo.

On je otvaranju Tvining projekta EU „Podrška i unapredjenje bezbednosti i zdravlja na radu i inspekcije rada u Srbiji“ rekao da unapredjenje sistema kojim se dostižu najviši standardi bezbednosti i zdravlja na radu i u narednom periodu ostaje misija vlade i tog ministarstva.

On je rekao, kako se navodi, da će Radna grupa koju je formirao u saradnji sa ekspertima iz Slovačke i Češke pripremiti model osiguranja koji je odgovarajući i primenljiv i u Srbiji, a da će se sprovoditi do 2021. godine u dve odvojene komponente.

„Prva je usmerena na uvodjenje posebnog osiguranja od povreda na radu radi naknade štete, a druga na jačanje kapaciteta inspektora rada kroz sistem obuka prema evropskim direktivama“, pojasnio je ministar.

Djordjević je rekao da se u „Srbiji prethodnih godina javno više priča o broju povreda na radu što je doprinelo tome da broj onih koji krše zakon bude manji, a i dokazuje činjenicu da smo kao društvo napredovali kada je u pitanju borba protiv rada na crno“.

„U 2018. godini obavljeno je za 30 odsto više nadzora nego u 2017. godini i uočeno je da su radnici postali svesniji svojih prava i toga da je država na njihovoj strani i da sprovodi mere koje su isključivo u njihovu korist, kao i onih poslodavaca koji rade u skladu sa zakonom“, rekao je Djordjević.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini očekuje se novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i Zakon o osiguranju u slučaju povrede na radu i oba će „sigurno doprineti boljoj zaštiti prava radnika“.

Djordjević je napomenuo i da će kroz započetu Strategiju bezbednosti i zdravlja na radu za period od 2018. do 2022. Vlada Srbije nastojati da postigne značajnije uspehe u smanjenju broja smrtnih povreda na radu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.