U trendu

Đurović: Cilj manje politike a vise ekonomije na ZB

BEOGRAD/PODGORICA 9. decembra (Tanjug) – Sve aktivnosti koje se poslednjih godina sprovode na polju jačanja ekonomske saradnje zemalja zapadnobalkanske šestorke i sporazumi potpisani u tom smislu imaju jedan zajednički cilj, a to je manje politike i više ekonomije, izjavila je danas profesorka Ekonomskog fakulteta u Podgorici Gordana Đurović.

Ona je učestvujući na vebinaru „Analize poslovnih procesa trgovinskih procedura:Kako ukloniti prepreke u regionalnoj trgovini“ koji su organizovali Centar za spoljnu politiku i Crnogorska panevropska unija uz podršku vlada Mađarske, Poljske, Slovačke i Češke kroz višegradske grantove iz Međunarodnog višegradskog fonda, podsetila na niz bilateralnih i multilateralnih sporazuma i procesa iz oblasti trgovine kao što je CEFTA, Berlinski proces i slično.

„Sada idemo korak dalje i pričamo o zajedničkom tržištu u regionu. Ono se zasniva na četiri osnovne slobode, a to su sloboda kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala“, naglasila je Đurović i dodala da imamo i regionalno investiciono kao i digitalno, industrijsko i inovaciono područje.

Istakla je da bi daljom liberalizacijom mogli da smanjimo sadašnje vreme čekanja na granicama za 70 odsto, zatim da imamo zajedničke radne dozvole, zajedničko tržište rada, kao i da se priznaju diplome u regionu.
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Predrag Bjelić istakao je da sve zapadnobalkanske zemlje imaju više od 50 odsto trgovinske razmene sa EU, osim Crne Gore kod koje je razmena sa Evropskom unijom nešto manja od 50 odsto.

Naveo je i da je Srbija od 2013. godine povećala izvoz u EU u odnosu na izvoz u zemlje CEFTA i to zahvaljujući primeni sporazuma vezanog za poreklo robe, čime se pokazalo da su pravila o poreklu robe veoma značajna i da podstiču trgovinu.

Ovaj vebinar je sastavni deo projekta „Podrške Višegradske četvorke u promovisanju zajedničkog regionalnog tržišta Zapadnobalkanske šestorke – jedno tržište za postCovid oporavak“.

Zajedničkom deklaracijom potpisanom pre nešto više od mesec dana u Budimpešti, predstavnici Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana (KIF ZB6) i Višegradske grupe su se založili da se olakša trgovina kompanija iz našeg regiona sa Evropskom unijom kroz povezivanje zapadnobalkanskih „zelenih koridora“ sa „zelenim trakama“ EU.

Istaknuto je da prioritet treba dati skraćivanju granicnih linija, smanjenju vremena čekanja i tehnickim formalnostima na granicnim prelazima koji povezuju četiri članice Višegradske grupe (V4) i zapadnobalkansku šestorku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.