U trendu

Do sredine avgusta 9 ugovora, 320 mln evra, 2500 radnih mesta

BEOGRAD – Do sredine avgusta biće potpisano devet novih ugovora radi realizacije investicionih projekata vrednih 320 miliona evra koji će obezbediti 2.500 novih radnih mesta što je novi investicioni zamah u Srbiji, navodi Ministarstvo privrede u informaciji dostavljenoj Tanjugu.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je da Ministarstvo privrede s posebnom pažnjom ističe reinvesticije, jer nova ulaganja istih privrednih društava predstavljaju potvrdu privredne i političke stabilnosti Srbije i stabilnosti investicionog ambijenta.

Na spisku novih aktuelnih investicija su proširenje proizvodnog programa elektronske opreme za motorna vozila na postojećoj lokaciji u Pančevu, te servisni centar u Novom Sadu, što su investicije kompanije „ZF Pančevo“.

„Shenći Automotive“ će izgraditi proizvodni pogon za proizvodnju delova za motorna vozila u Kragujevcu, a „Stax Tećnologies“ ima investiciju za proizvodnja mašina i aparata opšte namene u Čačku.

Kompanija „Pons“ investiraće u automatizaciju procesa proizvodnje smrznutog peciva u Čačku, „Ecomex“ će izgraditi proizvodni objekat za proizvodnju pržene kafe u Staroj Pazovi, a „Swišlion Takovo“ investiraće u automatizaciju postojećih kapaciteta za proizvodnju čokolade, keksa i biskvita u Vršcu.

Kompanija „Moka“ investiraće u automatizacija pogona za pripremu i izradu testa, hleba i kolača u Čačku, a „Gorenje“ u proširenje proizvodnog pogona za proizvodnju frižidera u Valjevu.

U saradnji sa Ministarstvom privrede „Gorenje“ realizuje sedmu investiciju pa u proširenje proizvodnog pogona investira 47 miliona evra do kraja 2024. a do kraja 2025. godine zaposliti 1020 novih radnika.

„ZF Serbia“ četvrti put investira u Srbiji a do kraja do kraja 2027. godine u Pančevu otvoriti 589 novih radnih mesta i investirati 238 miliona evra.

Ta će kompanija investicionim projektom u Novom Sadu zaposliti 370 radnika i do kraja 2025. godine uložiti preko 6,7 miliona evra.

Drugom investicijom u Srbiji „Swišlion Takovo“ će u Vršcu do kraja 2022. godine uložiti 1,6 miliona evra u završetak automatizacije postojećih kapaciteta.

„Shenći Automotive Parts“ u Kragujevcu će do kraja 2026. godine investirati 7,9 miliona evra i zaposliti 127 novih radnika.

Do kraja 2024. godine „Stax Tećnologies Konjevići“ izgradnjom novog pogona u Čačku investiraće 10.4 miliona evra i zaposliti 300 novih radnika.

U Čačku do kraja naredne godine „Moka Čačak“ će uložiti 2,2 miliona evra, dok će pekara „Pons“ uložiti 1,4 miliona evra.

„Ecomex“ do kraja sledeće godine u opštini Stara Pazova otvoriće 30 novih radnih mesta i uložiti 4,8 miliona evra u proizvodni objekt.

Ministarstvo navodi da se do kraja očekuje zaključivanje novih ugovora o realizaciji investicionih projekata sa četiri ulagača sa kojima su pregovori završeni, a koji se odnose na prehrambenu industriju („Belt“, „Neoplanta“, „Dijamant“), kao i automatizaciju proizvodnog procesa u proizvodnji farmaceutskih proizvoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar