U trendu

Dodeljeni novi ugovori za 151 lokalnu samoupravu

ARANĐELOVAC – U Aranđelovcu je danas dodeljen 151 ugovor jedinicama lokalnih samouprava koje su ispunile uslove za projekat zamene stolarije u cilju povećanja energetske efikasnosti, koji sprovodi Ministarstvo rudasrtva i energetike.

Program se i ove godine odnosi na stambene zgrade, porodične kuće i stanove, a sprovode ga lokalne samouprave.

Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je, prilikom uručenja novih ugovora, da je za realizaciju projekata opredeljeno četiri milijarde dinara za više od 20.000 domaćinstava u Srbiji.

„ Ovaj veliki projekat puno znači na lokalnom nivou, donosi korist domaćinstvima ali i celoj državi. Ovaj projekat treba da nam omogući da smanjimo naše troškove pre svega i potrošnji toplotne energije, da smanji račune domaćinstvima najmanje za 25 do 30 procenata, kada zamene prozore i vrata i naprave bolju izolaciju, kada zamene kotlove ili stave soalrne panele“, istakla je Mihajlović.

Prema njenim rečima taj projekat će za četiri milijarde dinara uštedeti toplotnu energiju koja je recimo jednaka proizvodnji u gradskoj toplani u jednom gradu, poput Niša.

„Zamislite onda koliko ćemo uštedeti u zaštiti životne sredine, odnosno u ekološkim troškovima u narednih nekoliko meseci kada bude završen ovaj projekat“, istakla je potpredsednica vlade i dodala da je to zajednički projekat države, lokalnih samouprava i građana.

Kako je istakla ministarka, Vlada Srbije je za energetsku efikasnost u javnim i privatnim obejktima opredelila 250 miliona evra.

Dodeli ugovora danas su prisutsvovali gradonačelnici i predsednici 151 lokalne samouprave.

Oni će nakon potpisivanja ugovora sa Ministarstvom, a na osnovu svojih propisa o raspodeli sredstava, putem javnog poziva izagrati krajnje korisnike tih sredstava, građane.

Kako su istakli projekat je od velikog značaja za građane ali i za lokalne samouprave koje u saradnji sa ministarstvom energetike jednim delom subvencionišu građane sredstvima iz lokalnih budžeta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.